Manisa'da 100'ün üzerinde tarımsal endüstri ve ilaç firmasının katıldığı 10. Uluslararası Tekno Tarım ve Hayvancılık Fuarı, törenle kapılarını açtı. Fuara Manisa'nın Soma ilçesinden katılan kadın çiftçiler ürettikleri ürünler için kullanılan iş makineleri ve zirai ilaçlar hakkında birinci ağızdan bilgi aldı.
Manisa Fuar Merkezi'nde kurulan 10. Uluslararası Tekno Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılış törenine Vali Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Aytaç Yalçınkaya, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcıları Ramiz Şiyak ve Şule Uygur, İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, Jandarma Komutanı Özcan Kaplan, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Metin Öztürk, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil, Manisa Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, fuara destek veren kurum ve kuruluşların başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile oda ve dernek başkanları katıldı.
"Çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 90'ı Manisa'dan"
Törenin açılış konuşmasını yapan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk, gelecekte gıdaya sahip olmanın öneminin artacağını belirterek, "Tüm bu verilerin yanında Manisa sahip olduğu ortasından geçen 175 kilometrelik Gediz Nehri ve etrafındaki alüvyal bereketli ovasıyla sadece ülkemizin değil dünyanın beslenmesine sunduğu katkı da artarak devam edecektir. 514 bin 65 hektar tarım alanında üretilen pek çok tarım ürününde ortalamanın üzerinde verim alınmaktadır. Manisamız bu özellikleriyle 2015 yılı verilerine göre ülkemiz çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 90'ını, tütünün yaklaşık yüzde 30'unu, zeytinin yüzde 7'sini, tavuk etinin yüzde 21'ini ve yumurtanın yüzde 9,2'sini üretmektedir. 78 bin 430 hektarlık bağ alanında yıllarla göre değişmekle birlikte 1,5 milyon ton yaş üzüm elde etmekteyiz. Bunun da 1 milyon 100 bin tonunu kurutarak değerlendirmekteyiz" dedi.
Pamuk Manisa'ya geri dönüyor
Havza Bazlı Üretim Destekleme modeliyle birlikte dünyada önemli bir yeri olan Manisa pamuğunun üretiminde yeniden artış yaşandığını sözlerine ekleyen Öztürk, "Manisamız 101 bin hektar zeytin alanına, 264 bin 31 hektar tarlaya, 24 bin 300 hektar meyve ve 34 bin 345 hektar da sebze üretim alanına sahiptir. Dünyanın en kaliteli pamuğu Manisa ovasında üretiliyordu. Yeni mevzuatımıza giren Havza Bazlı Üretim Destekleme modeliyle Manisa ovasında tekrar pamuk üretimi artarak gelişmeye devam edecektir" diye konuştu.
İHA