Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, son dönemlerde artan karşılıksız çek probleminin üreticileri zor durumda bıraktığını söyledi.
Piyasalardaki kötü gidiş nedeniyle zorda kalan üreticilerin çekleri tahsil edemediği için problemlerin daha da arttığını belirtti.
ATB eylül ayı meclis toplantısında konuşan Çandır, üreticilerin problemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Meslek komiteleri toplantılarında ön plana çıkan sorunları da ele alan Çandır, bunların başında çek tahsilatı problemlerinin geldiğini ifade etti. "Piyasada yaşanan bozulmanın üzerine tahsilat sorunlarının eklenmesiyle üyelerimiz ilave sıkıntılarla karşı karşıya kalmış durumdadırlar." diyen Çandır, "Ağustos ayında adet ve tutar bazında en fazla karşılıksız çek işlemi yapılan iller sıralamasında İstanbul, Ankara ve İzmir'in ardından 4. sırada yer almaktayız. Üyelerimiz bu duruma çözüm bulunmasını talep ediyor." şeklinde konuştu.
Çek tahsilatı konusunda riskin azaltılması ve ödeme alışkanlığının arttırılmasına yönelik hukuki düzenleme yapılmasının kaçınılmaz olduğunu kaydeden Çandır, "Ticari hayatımızda önemli bir paya sahip olan vadeli alım-satımlarda önemli bir finansman kaynağı olan çek sistemini daha güvenli hale getirilecek hukuki düzenlemelerin yapılması, karşılıksız çek sunanlara karşı caydırıcı yasal prosedürlerin uygulanması zaruri bir hal almıştır." dedi.
"İŞLER İYİYE GİTMİYOR"
Net ihracatta katma değer oluşturulamadığını, büyümeye de pozitif katkı sağlanamadığına dikkat çeken Çandır, iş gücüne katılımı karşılayacak düzeyde istihdam oluşturulması gerektiğini ifade etti. Mevcut enflasyonla uyumlu olmayan ve iki haneye oturmuş faizle karşı karşıya olunduğuna dikkat çeken Çandır, "Küresel piyasalardaki aşırı bol dövizin yüksek reel faizle ülkeye sokularak ucuz tutulan dövizin, şimdilerde hızlı yükseldiği dönemden geçmekteyiz. Son 7 yıldır kötüleşerek dibe oturan tüketici güven endeksi ve reel ekonomi güven endeksiyle teyit edilen iç talep daralması ile karşı karşıyayız. Diğer taraftan küresel piyasalarda da benzer bir talep daralması yaşamaktayız. Tüm bu zorluklara rağmen ekonomimiz ve sektörümüz, direncini elinden geldiğince korumaya çalışmaktadır." şeklinde konuştu.
Dünyada tüketim malzemeleri fiyatlarında bir çöküş olduğunu dikkat çeken Çandır, Bunların arasında tahıl ve benzeri tarım ürünleri önemli bir yer tutmaktadır. Konunun uzmanları benzer eğilimin önümüzdeki en az 6-9 ay boyunca da süreceğini ifade etmektedir." dedi.
Kamuoyunda 'Hal Yasası' olarak bilinen 5957 Sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun'la ilgili de değerlendirmelerde bulunana Çandır, bu kanunun hedefinin kayıt dışılığı azaltmak olduğunu, ancak amacına ulaşmadığını söyledi.
YÖREX, HASRET GİDERTECEK
Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX)'nın 7 Ekim'de altıcı kez kapılarını açacağını belirten Çandır, "780 bin metrekarelik Anadolu'nun müthiş zenginliği el emeği-göz nuru ürünlerini 10 bin metrekarede, sizlerle buluşturacağız. Çocukluğuna, belki ayrılmak zorunda kalıp uzaklaştığı memleketine, yöresine ve özlediği ürünlerle hasret gidererek ülkemizin değerlerine sahip çıkmaya davet ediyoruz." dedi.
Meclis toplantısında gündeme getirilen bir diğer konu ise ihracattan dönen domatesler oldu. Rusya tarafından gümrükten çevrilen domateslerin yurda döndükten sonra ne yapıldığı soruldu. Hal Komisyoncular Derneği Başkanı Cüneyt Doğan da yolda geçen süreden dolayı bu ürünlerin piyasaya sunulamayacak hale geldiğini savundu. Doğan, "Bu sene bir kamyon domates sinekten dolayı geri gönderildi. Bunlar dönünce zaten çöp oluyor." ifadelerini kullandı.
Haberler.com