Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gül, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tarımsal destekleme programı kapsamında çiftçiye son 8 yılda 44 milyar eksik ödeme yapıldığını iddia etti.
Necati Gül, 2015 yılında tarıma ayrılan kaynakların geçmiş yıllarda olduğu gibi yasanın öngördüğü asgari oran olan yüzde 1'in altında kaldığını söyleyerek, “Ancak Tarım Kanunu'nun 21. maddesine göre 2015'teki destekleme miktarının en az 17 milyar TL. olması gerekiyor. Arada 4 milyar liralık fark var. Yani kanuna göre sadece 2015 yılı için çiftçi 4 milyar lira devletten alacaklı durumdadır." diyerek yeni bir iddia ortaya attı.
Ziraat Mühendisleri İl Temsilcisi Gül, çıkan tartışmalar sonucu konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: “2006 yılında yürürlüğe giren Tarım Kanunu'nun 21'inci maddesinde; 'Tarımsal destekleme programlarının finansmanı, bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamaz.' denilmektedir. 2015 yılı için ise tarıma ayrılan kaynak da tıpkı geçmiş yıllarda olduğu gibi yasanın öngördüğü asgari oran olan yüzde 1'in altında kalmaktadır.
Türkiye'nin gayrisafi milli hasılası 800 milyar dolar seviyelerinde. Yani TL bazında 1.7 trilyonu aşıyor. 2015 yılı itibarıyla bunun yüzde 1'i; yaklaşık 17 milyar TL'ye denk gelmektedir. Halbuki 2015 yılında tarım destekleme bütçesi için ayrılan kaynak 10.1 milyar TL seviyesindedir. Bu miktara KİT'lerin finansmanı, diğer müdahale alımları ve kredi sübvansiyonu gibi kalemler eklendiğinde dahi toplam rakamın 13 milyar TL civarında olacağı tahmin edilmektedir. Ancak Tarım Kanunu'nun 21. maddesine göre 2015'teki destekleme miktarının en az 17 milyar lira olması gerekmektedir. Arada 4 milyar TL'lik fark bulunmaktadır. Yani kanuna göre sadece 2015 yılı için çiftçi 4 milyar lira devletten alacaklıdır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2007'den 2014 yılına kadar gerçekleştirdiği son 8 yıldaki tarımsal destek miktarı toplam 55 milyar TL'yi civarındadır. Ancak tarım kanununa göre bu miktarın en az 99 milyar TL olması gerekiyor. Yani 2007-2014 yılları arasında kalan 8 yıl için çiftçiye ödenmesi gereken ancak ödenmeyen yaklaşık 44 milyar TL'lik bir fark bulunmaktadır. Buda bize çiftçinin cebinde olması gereken ancak başka alanlara aktarılan paranın miktarını gösteriyor. TBMM tarafından çıkarılarak Resmi Gazete'de yayınlanan kanuna göre çiftçi devletten 44 milyar TL alacaklıdır."
Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gül, ortaya attığı bu iddia ile yeni bir tartışmanın fitilini ateşlerken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu iddiaya ne yanıt vereceği merakla bekleniyor.
Hayal Senem Sayan
Çorumhaber.net