Türkiye'nin üretim merkezlerinden biri olan Mersin'de, çiftçiler örtü altında iki farklı ürün yetiştiriyor. Öncelikle, bağların altlarına diktikleri fasulye hasadına başladılar.
Mersin, sebze ve meyve üretimi açısından önemli bir konumda bulunuyor ve burada turfanda örtü altı yetiştiriciliği oldukça dikkat çekiyor. Kentte her türlü sebze ve meyve örtü altında yetiştirilebiliyor ve baharla birlikte turfanda ürünler de toplanmaya başlanıyor. Bu kapsamda, Erdemli ilçesinde birçok sera bulunan çiftçiler, üzüm bağlarının altına başta fasulye olmak üzere çeşitli ürünler de ekmekteler. Bölgede faaliyet gösteren çiftçilerden Mustafa Pazar, son beş yıldır örtü altında yetiştirdiği turfanda üzümlerin altına fasulye ekip hem ikinci bir gelir elde ediyor hem de üretime katkı sağlıyor. Ziraat Mühendisi Emine Yaman Kulu'nun da desteğini alan Pazar, bu yılın ilk fasulye hasadını gerçekleştirdi. Kilogramı 60 ile 70 TL arasında satılan fasulyenin hasadından sonra ise üzümlerin toplanması bekleniyor.
"Çift Ürün Bizim İçin İyi Bir Gelir Sağlıyor"
Üretim yaptığı Üçtepe Mahallesi'nde konuşan Mustafa Pazar, "Üstte siyah üzüm, altında da Aralık ayında ekilen 'Sarıkız' fasulyesi bulunuyor. Şu anda fasulyenin hasadına başladık. Genelde üzümün altına fasulye ekiyoruz çünkü üzerine başka bir mahsul ekildiğinde altta yetişen mahsul için uygun olmuyor. Fasulyeyi uygun görüyoruz ve bu nedenle tercih ediyoruz. Çift ürün yetiştiriciliği bize ekonomik olarak iyi bir gelir sağlıyor. Üzüm hasadına kadar beklememize rağmen, fasulye gibi ikinci bir ürün olması bize avantaj sağlıyor" dedi.
Üstte siyah üzüm altta fasulye yetiştirmenin önemine dikkat çeken Ziraat Mühendisi Emine Yaman Kulu ise, "Burada çift ürün yetiştiriciliğini tercih ediyoruz. Bazı seralarda kavun ve marul gibi ikinci ürün denemelerimiz de bulunuyor. Böylelikle bir üründe kayıp yaşandığında diğer ürün destek sağlıyor. Çift ürün yetiştiriciliği her zaman kazançlıdır" şeklinde konuştu.
iha.com.tr