BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ KORUYAN TARIM ÜRÜNLERİ, JAPONYA`DA YENİ ETİKETLEME SİSTEMİ İLE TANIMLANACAK

Japonya Tarım Bakanlığı, sürdürülebilir tarımı desteklemek amacıyla eko-etiketleme girişimini hayata geçirdi.

Bakanlık, sera gazı emisyonlarını azaltan ve üretim süreçlerinde biyolojik çeşitliliği koruyan pirinç ve sebzeleri tanımlamak için bir etiketleme programı başlattı. Bu etiketler, ürün ambalajlarında ve posterlerde açıkça görünür olacak, görsel bir sembol aracılığıyla çevresel çabaları yansıtacak ve sürdürülebilir gıda sistemini teşvik ederek tüketici farkındalığını artırmayı amaçlıyor.

Başlatılan girişim, pirinç, domates ve salatalık dahil olmak üzere 23 hedef ürünü kapsıyor. Üreticiler, pestisit, gübre ve yakıt miktarlarına göre günlük olarak belirlenen sera gazı azaltımına katkı oranlarını kullanarak etiketleme işlemini gerçekleştirecek.

Etiket, elde edilen azalmanın büyüklüğünü yansıtmak için 1'den 3'e kadar derecelendirilecek ve bu azaltma çabalarının artmasıyla birlikte daha fazla yıldız eklenerek ifade edilecek.

Özellikle pirinç için, ürün çeltik biyoçeşitliliğini koruma konusundaki kararlılığı gösteriyorsa, bu ayrım etikete ek olarak belirtilebilecek. Ayrıca, etiketli çiftlik ürünlerinden elde edilen işlenmiş gıdalar da aynı etiketi taşıyabilecek.

Tarım Bakanı Tetsushi Sakamoto, "Üreticilerin çevresel etkiyi en aza indirme çabalarını aktarmayı ve böylece tüketicilerin bilinçli seçimler yapmalarını sağlamayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

japantimes.co.jp
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.