Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel BaşkanıŞemsi Bayraktar, çilekte verimin de üretimin de arttığını bildirdi.
Bayraktar, “Son 10 yılda çilekte üretim 155 bin tondan 376 bin tona, dekar başına verim bin 590 kilogramdan 2 bin 802 kilograma çıktı. Bu dönemde çilekte toplu meyveliklerin alanı ise 97 bin 500 dekardan 134 bin 234 dekara yükseldi” dedi. Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, çileğin, taze meyvenin az olduğu dönemde olgunlaşmasından dolayı iyi bir pazar avantajına sahip olduğunu bildirdi. Bayraktar, şunları kaydetti: “İç ve dış piyasada ilgi gören çilek, arz ve talep neticesinde üretim alanlarıçoğalarak çeşit zenginliği ve süreklilik açısından, alternatif bir ürün olarak üretim miktarı artmaktadır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 2005 yılında 3,8 milyon ton olan dünya çilek üretimi, 2009 yılında 4,6 milyon tona çıktı. 2012 yılında 4 milyon 532 bin ton çilek üretildi. ABD, 1 milyon 367 bin ton üretimle dünya üretiminin yüzde 30’unu karşılıyor. Bu ülkeyi 360 bin tonla Meksika, 353 bin tonla Türkiye, 290 bin tonla İspanya, 242 bin tonla Mısır izliyor.”
Rusya ilk sırada
Türkiye’nin 2014 yılında 17 milyon dolarlık 14 bin 286 ton çilek ihraç ettiğini, ihracatta Rusya’nın 13 milyon dolarla ilk sırada yer aldığını hatırlatan Bayraktar, Rusya’yı sırasıyla, Irak ve Romanya’nın takip ettiğini belirtti. Bayraktar, Türkiye’de çilekte modern tekniklerle üretimin 1970’li yıllarda başladığını, üretimin 2005 yılında 200 bin tona ulaştığını, 2007 yılında 250 bin, 2011 yılında 300 bin tonluk üretim rakamının aşıldığını belirtti.
Türkiye’de kuzey ve doğu bölgesi hariç her bölgede çilek yetiştiriciliği yapıldığını bildirdi.
Tarımsal Pazarlama