SU KITLIĞI TEHLİKESİ

Gelecekteki en büyük tehlikelerden biri olan susuzluğun beraberinde getireceği sorunlara yeterince hazır mıyız ?

 Küresel ısınma kaynaklı yağışların azalması, aşırı buharlaşma, hızlı tüketim ve kirlilik gibi nedenlerle dünya üzerindeki su kaynakları hızla tükeniyor.

 Yeraltı sularının seviyeleri hızla düşüyor, göller küçülüyor, sulak alanlar ise birer birer yok oluyor. 1 milyara yakın insan temiz suya erişemiyor. 2,8 milyar insan su kıtlığıyla karşı karşıya. Yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 8-10 bin metreküp olan ülkeler su zengini olurken 1000  metreküpün altında olanlar su fakiri olarak nitelendiriliyor. Kişi başına 1500 metreküp su düşen Türkiye’nin 2030’da nüfusunun 100 milyon olacağı ve su kaynaklarındaki bozulmanın da devam edeceği düşünüldüğünde, 2030’da su kıtlığı çeken bir ülke olacağız. Kişi başına düşen su miktarı ise yaklaşık 1120 metreküpe düşecek.

 Yapılan araştırmalarda 167 ülkenin su kullanımı, yağış miktarı, iklim koşulları ve nüfus artışı gibi değerleri baz alarak yaptığı çalışmaya göre Türkiye, 2040’ta ciddi anlamda su kıtlığı çekecek ülkeler listesinin 27. sırasında yerini alırken bu anlamda ciddi bir eylem planımızın olmaması ise oldukça düşündürücü bir hal alıyor.

 Su kaynakları üzerindeki anlaşmazlık gelecekte yaşanacak savaşların sebebi olacak ve bu gelecek hiçte uzak değil.

 Türkiye’de 60 yılda tam olarak 2 milyon hektar sulak alan yok oldu. Bu miktar, Marmara Denizi’nden bile büyük bir alana denk oluyor. Dünya üzerindeki toplam su kaynağının yüzde 60’ı dünya karasal alanının yüzde 30’unu oluşturan ormanlardan sağlanırken Türkiye’nin son 12 yılda orman kaybı ise 164 bin 222 hektar yani ortalama Kayseri ilimizin büyüklüğü kadar.

 Türkiye, ekosistemin dengesini bozan ve yaşam alanlarına saygı göstermeyen bir anlayış sergilerken HES’lerle ve barajlarla nehirler, dereler kurutulmaya devam edildiğinde hızla yeraltı suları yok ediliyor. Kuzey Ormanları başta olmak üzere dört bir yanda hektarlarca orman “kamu yararı” sebebiyle maalesef yok oluyor.

 Doğal varlıkları hoyratça kullanmaktan vazgeçip, korumayı öğrendiğimizde muhtemelen çok geç olacak. 

                                                                                                                             Hayal Senem Sayan

 

World Resources Institute
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.