HİNDİSTAN VE OKİNAWA GİRİŞİMCİLERİ, DÜNYA KURAKLIK SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN DEVRİMSEL MALZEME GELİŞTİRİYOR!

Hindistan ve Okinawa eyaletlerinden gelen girişimciler, dünya genelinde artan kuraklık sorunlarına çözüm bulmak amacıyla çevre dostu bir yol arayışında. 25 yaşındaki Narayan Lal Gurjar, Hindistan'dan, biyolojik olarak parçalanabilen yenilikçi bir malzeme olan "EF Polymer"i geliştirdi ve bu malzemeyle aynı adı taşıyan bir şirket kurdu.

Gurjar, EF Polymer'in CEO'su olarak görev yapıyor ve Okinawa Eyaleti doğumlu 33 yaşındaki Operasyon Direktörü Kunihiro Shimoji ile işbirliği içinde, bu yenilikçi malzemeyi dünya çapında kullanılabilir hale getirmeye çalışıyor.

EF Polymer, meyve kabuklarından üretilen süper emici bir polimerdir. Toz veya granül formunda olan bu malzeme, su emildiğinde şişerek jöle benzeri bir forma dönüşür. Tarım alanlarına gömüldüğünde, şiddetli yağmurlar sırasında fazla su emerek kök çürümesini önlerken, toprak kuruduğunda ekinlerin solmasını engelleyecek bir su kaynağına dönüşür. Ayrıca, bu malzeme biyolojik olarak parçalanabilir ve çevreye zarar vermez.

Gurjar, çevre kirliliğini azaltmak ve kuraklıkla başa çıkmak için düşük maliyetli bir çözüm geliştirerek Hindistan'daki insanlara yardım etmeyi amaçlıyor. Bunun için meyve kabuklarını toprağa gömdü ve uzun süren deneme-yanılma süreçleri sonunda suyu emebilen ve serbest bırakabilen bir malzeme geliştirdi.

Gurjar, ilk aşamada bir çiftlikten 100 kilogramlık bir malzeme siparişi aldı ve bu, onun büyük miktarda meyve kabuğu temin etmesini sağladı. Daha sonra, 20 yaşında bir şirket kurarak işini genişletti. Ancak ürünün kalitesini artırmak ve satış kanallarını geliştirmekte zorlandı.

Sponsor arayışındayken, Okinawa Bilim ve Teknoloji Enstitüsü Lisansüstü Üniversitesi'nin girişimci destek programına başvurdu. Program, 10 milyon Yen finansmanı, öncü araştırma tesislerini ve iş tavsiyelerini içeriyordu. Gurjar, son başvuru tarihine yetişmek için aceleyle gerekli belgeleri hazırlayıp gönderdi.

Gurjar, "O zamanlar Okinawa'nın adını ve nerede olduğunu bile bilmiyordum" dedi. 2020 yılında OIST'de araştırmalarına başladı ve EF Polymer'i %100 organik hale getirmek için çalışmalarını sürdürdü. Yaptığı deneyler, malzemenin tarımsal su tüketiminde %40 ve gübre dağıtımında %20 tasarruf sağladığını, ayrıca verimi ve geliri %15 artırdığını gösterdi. Şirketin toplam satış miktarı üç yıl içinde 160 metrik tona ulaştı ve çeşitli çevre ödülleri kazandı.

Kunihiro Shimoji ise ürünün dünya çapında tanıtılması için bir strateji hazırlıyor. Shimoji, EF Polymer'in ABD, Fransa, Tayland ve diğer ülkelerdeki şirketler, yatırımcılar ve hükümetlerle görüşerek ürünün etkinliğini doğrulamayı ve satışını artırmayı planlıyor.

EF Polymer, çocuk bezleri, makyaj malzemeleri ve şampuan gibi ürünlerde kullanılabiliyor. Petrol türevli polimerlerin yerini alarak çevre kirliliğini azaltabilir. Şirket, çevreye daha az zarar veren ürünler üretmek için büyük buz torbaları, evcil hayvan pedleri ve hijyenik pedler üreten şirketlerle işbirliği yapıyor.

Shimoji, "EF Polymer'in organik pamuk yetiştiriciliği ve saç bakım ürünleri gibi alanlarda kullanılabilmesi halinde, yiyecek, giyecek ve barınaklarımızın çevre dostu hale geleceğini" söylüyor. Aynı zamanda yerel üretim modelini geliştirerek Okinawa'da ve diğer ülkelerde yerel tüketimi artırmayı hedefliyorlar.

japantimes.co.jp
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.