Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme projesi kapsamında Nuh'un Gemisi veri tabanına şimdiye kadar, tespit edilen 9 bin 56 flora türü ile bin 202 fauna türünün kaydedildiğini bildirdi.
Bakan Eroğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından 2013 yılında uygulamaya koyulan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında bitki ve hayvanlarda tür kayıtlarının yapıldığı "Nuh'un Gemisi" adlı veri tabanına ilişkin bilgi verdi.
Bakan Eroğlu, 2013 yılında başlatılan proje kapsamında bugüne kadar 34 ilde çalışmaların tamamlandığını, 42 ilde ise çalışmaların devam ettiğini belirterek, "2018 yılında bütün illerdeki çalışmalar tamamlandığında Türkiye'nin biyoçeşitlilik haritası çıkarılmış olacak." dedi.
Projede tespit edilen bitki ve hayvan türlerinden nesli tükenmekte olan, endemik ve lokal endemik türlerden izlemeye konu gösterge türlerin belirlendiğini vurgulayan Eroğlu, "Her bir türün izlenmesi için izleme planı oluşturulmaktadır. İzleme planları dahilinde türlerin popülasyon durumu ve türe yönelik tehditler izlenmekte, tedbir ve öneriler hayata geçirilmektedir." ifadesini kullandı.
Nesli tükenmekte olanlar listelendi
Proje kapsamında bugüne kadar 10 bin 258 takson tespit edildiğine işaret eden Eroğlu, "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme projesi kapsamında 9 bin 56 flora türü ve bin 202 fauna türü olmak üzere toplam 10 bin 258 tür tespit edildi. Adım adım yapılan bu çalışmalar neticesinde 2 bin 488 endemik takson da kayıt altına alındı." bilgisini verdi.
Bakan Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kategorilerine göre bugüne kadar tespit edilen flora taksonlarından 165'inin CR-çok tehlikede, 326'sının EN-tehlikede, 695'inin de VU-zarar görebilir statülerinde olduğu belirlendi. Fauna taksonlarına bakıldığında ise 21'inin CR-çok tehlikede, 41'inin EN-tehlikede, 57'sinin de VU-zarar görebilir statüsünde olduğu bilgisine ulaşıldı."
Yürütülen bu çalışmalar sayesinde biyolojik çeşitliliğin tür, habitat ve ekosistem düzeyinde gidişatı hakkında fikir sahibi olunmasının sağlanacağına dikkati çeken Eroğlu, gösterge türlerin azalmasına veya yok olmasına sebep olan tehditlerin belirlenebileceğini ve bu tehditleri ortadan kaldıracak çözümler bulunabileceğini belirtti.
Eroğlu, proje çerçevesinde Türkiye'de yapılan çalışmalarda ekonomik değere sahip türler de belirlendiğini aktararak, şunları kaydetti:
"Tespiti yapılan bin 157 taksonun gıda üretiminde kullanıldığı, bin 36 türün de tıp ve bitkisel ilaç sektörünün izlediği görüldü. 982 türün genetik materyal, 764 türün süs eşyası, 485 türün ise peyzaj bitkisi gibi ekonomik katkı sağlayan türler olduğu tespit edildi."
Anadolu Ajansı