Küresel ısınma ve kuraklığa karşı bilim insanları her alanda çözüm arayışında. Akdeniz Üniversitesi'nde yüksek sıcaklıklarda dahi yetişebilen yeni bir nohut türü üretildi.
Kuraklığa karşı arayış yalnızca su kaynaklarında değil alternatif tarım ürünlerinde de sürüyor. Son olarak Akdeniz Üniversitesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çığır açacak çalışmaya imza attı. Kuraklığa karşı dayanıklı nohut türü keşfetti.
Yeni nohut türü ayrıca yaprak galeri sineği ve tohum böceklerine karşı da dayanıklı. Adıysa Cumhuriyet'in 100. yılına ithaf edildi. Nohuta 'cicer turcicum toker' adı verildi.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Tuba Eker nohutla ilgili, "Isıya dayanıklılık kaynaklarının ortaya konulup bunların tüketimde olan kültür notlarına aktarılması en büyük mesele. Siser serada gördüğümüz 45-56 derecelere kadar giden sıcaklıklarda hala tane verdiğini gördük biz" derken Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker de "Normalde biz bunu tabi ki 'turcicum' adını Latin dili ve edebiyatındaki hocalarımıza danışarak verdik. Cumhuriyet'in 100. yılına denk geldiği için adını aldı. Tabi ki çok isteyenler oldu. Biz ilk etapta bu tür materyallerin paylaşılmasını üniversite olarak yapamıyoruz. Tarım Bakanlığı'nın bağlı olduğu, iş birliği yaptığı diğer kurumlara yönlendirdik. İşte bu melezleme çalışmalarını ya da buradan bulunabilecek izole edilebilecek genlerle ilgili patent hakkına biz sahip olalım diye vermedik" ifadelerini kullandı.
cnnturk.com