KOÇ MEMLEKETİNE GERİ DÖNDÜ

Acıpayam Koçu memleketine geri döndü.

Denizli'nin Acıpayam İlçesi'nde, 2009'dan bu yana uygulanan 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında 56 tane Acıpayam ırkı koç, sürü yöneticilerine kurayla dağıtıldı.

Acıpayam ırkı koyunlar yıllar önce Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından 25 yıllık bir çalışma sonucu Acıpayam Tarım İşletmeleri'nde (TİGEM) yetiştirilerek tescil edilmiş ve bölgede yaygınlaştırılmıştı.

Acıpayam TİGEM İşletmesi'nin kapatılması Acıpayam ırkı koyun sürüsü Konya Gözlü TİGEM işletmesine götürülmüştü. Konya'da yetiştirilmesine devam edilen Acıpayam ırkı koyun ve koçlar, Acıpayam bölgesinde son yıllarda giderek azalmış, yok olma noktasına gelmişti. Azalan koçun tekrar yaygınlaştırılması için kentte 56 koç dağıtıldı. Acıpayam Hayvan Pazarındaki dağıtım törenine; Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Acıpayam Ziraat Odası Başkanı Ercan Yıldırım, Acıpayam Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ömer Deniz, Acıpayam Et Üreticileri Birliği Başkanı Muzaffer Yılmaz, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Ali Uzakgider, ilçe müdürleri ve koyun yetiştiricileri katıldı.

Törende konuşan Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, "Koyun ve Keçilerde Verimliliğin Artırılması projesini bu yıl Acıpayam'da uygulama kararı aldık. Denizli, Afyon, Isparta ve Antalya bölgelerinde yetiştiriciliği yapılan ve Acıpayam Tarım İşletmesinde geliştirilen bir ırk olan Acıpayam koçunu seçtik. Acıpayam koçu kombine yönlü bir ırktır. Vücut iri yapılıdır. Koçlar ve koyunlar boynuzsuzdur. Koyunlarının süt verimi yaklaşık 140 kilogramdır. Güç çevre şartlarına dayanıklı ve hastalıklara dirençlidir. Acıpayam ırkı koçları adını aldığı topraklara tekrar geri getirdik. Hayvan yetiştiricilerimiz de bunu ilgiyle karşıladı" dedi.

Hürriyet
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.