Küresel çapta ticareti yapılan gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi'ndeki ürünlerden sadece pirinç ve şekerde fiyat artışı kaydedilirken tahıl(buğday ve mısır), bitkisel yağlar, et ve sütte ise artış oldu. Türkiye'de ise gıda fiyatları artıyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü(FAO) verilerine göre, Ağustos 2023'te uluslararası gıda emtia fiyatları Temmuz ayına göre %2,1 düştü.
Küresel çapta ticareti yapılan gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi'ndeki ürünlerden sadece pirinç ve şekerde fiyat artışı kaydedilirken tahıl(buğday ve mısır), bitkisel yağlar, et ve sütte ise artış oldu.
Pirinçteki Artış Aylık Yüzde 9,8
Tahıl ürünlerinden buğday ve mısırda fiyat düşerken pirinç fiyatı Ağustos'ta Temmuz ayına göre yüzde 9,8 oranında artarak son 15 yılın nominal en yüksek seviyesine ulaştı. Fiyat artışının temel nedenlerinden birisi dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı olan Hindistan'ın Indica beyaz pirinç ihracatına getirdiği yasağın ardından yaşanan ticari aksaklıklar. Yasağın süresine ilişkin belirsizlik ve ihracat kısıtlamalarına ilişkin endişeler, tedarik zinciri aktörlerinin stokları tutmasına, sözleşmeleri yeniden müzakere etmesine veya fiyat teklifleri yapmayı durdurmasına neden oldu.
Buğday ve Mısırda Fiyat Düşüşü Sürüyor
FAO Tahıl Fiyat Endeksi, Temmuz ayına göre Ağustos 2023'te yüzde 0,7 oranında düştü. Uluslararası buğday fiyatları, birçok önde gelen ihracatçı ülkedeki sezonluk arz artışı nedeniyle Ağustos ayında buğday fiyatı yüzde 3,8 düştü. Mısırda ise Brezilya'daki rekor üretimin etkisi ve Amerika Birleşik Devletleri'nde hasadın yakında başlaması nedeniyle uluslararası iri taneli mısır fiyatları yüzde 3,4 düştü.
Sütte Fiyat Yüzde 4, Ette Yüzde 3 Düştü
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi'ne göre uluslararası süt fiyatları Ağustos ayında Temmuz'a göre yüzde 4,0 düştü. FAO Et Fiyat Endeksi'nde ise yüzde oranında 3,0 düşüş kaydedildi.
Ayçiçeğinde Yüzde 8 Düşüş Oldu
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi ise Ağustos'ta yüzde 3,1 düştü. Temmuz ayındaki yüzde 12,1'lik keskin yükseliş kısmen tersine döndü. Dünya ayçiçek yağı fiyatları, küresel ithalat talebinin zayıflaması ve büyük ihracatçılardan gelen yüksek tekliflerin etkisiyle ay boyunca yaklaşık yüzde 8 düştü. Soya yağı için dünya fiyatları, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki soya fasulyesi mahsul koşullarının iyileşmesi nedeniyle düşerken, palm yağı fiyatları, Güneydoğu Asya'nın önde gelen üretici ülkelerinde mevsimsel olarak artan üretim nedeniyle orta derecede düştü.
Şekerde Artış Var
FAO Şeker Fiyat Endeksi Temmuz ayına göre yüzde 1,3 artış göstererek Ağustos ayında bir yıl önceki değerinin ortalama yüzde 34,1 üzerinde gerçekleşti. Artışın temel nedeni ise el Nino olayının şeker kamışı mahsulleri üzerindeki etkisine ilişkin endişelerin artması, Ağustos ayındaki ortalamanın altında yağışlar ve Tayland'da devam eden kuraklık koşulları
Türkiye'de Fiyatlar Artıyor
Dünya gıda fiyatları büyük orada düşerken Türkiye'de artış devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Ağustos ayı enflasyon verilerine göre, gıda fiyatları aylık olarak yüzde 8,48 artarken, yıllık bazda yüzde 72,86 oranında artış kaydetti.
FAO'ya göre ürünlerdeki fiyat düşüş oranları(%)
Tahıl: 0,7
-Buğday:3,8
-Mısır: 3,4
Bitkisel yağlar: 3,1
-Ayçiçeği: 8,0
Süt: 4,0
Et: 3,0
Fiyatı artanlar
Pirinç: 9,8
Şeker 1,3
Türkiye'de Ağustos 2023 Gıda enflasyonu(%)
Yıllık:72,86
Aylık:8,48
tarimdunyasi.net