Mersin'in merkez ilçe Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, okullarında bir proje çerçevesinde istiridye mantarı üreten Fatma Aliye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine satış desteği sağladı. Öğrenciler, mantarları Mezitli Belediyesi Kadın Üretici Pazarı'na satacaklar.
Geçen yıllarda mevsimlik çiçek, gül gibi ürünler yetiştirerek dikkat çeken Fatma Aliye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, şimdi de son dönemlerde ilgi görmeye başlayan istiridye mantarı üretimine başladı. 2016 Aralık ayında Mezitli İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortaklaşa başlayan proje çerçevesinde üretilen istiridye mantarları pazarlama aşamasına geldi. Mezitli Belediye Başkanı Tarhan'ı ziyaret ederek, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Fatma Aliye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Şimşek ve öğretmenler, ürünlerin pazarlanması konusunda Tarhan'dan yardım talebinde bulundular. Mantarların üretiminden pazarlama aşamasına kadar gerekli sağlık raporlarını ve ruhsatları aldıklarını ifade eden Müdür Şimşek, elde edilen gelirden döner sermaye sistemi ile öğrencilerin de pay alacağını söyledi.
Tarımın ve çiftçinin gelişmesi için alternatif tarım üretimini desteklediklerini belirten Başkan Tarhan da üretilen mantarların Kadın Üretici Pazarı'nda açılan stantlarda satılabileceğini ifade etti. "Biz kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın emeğinin karşılığını alabilmeleri için gereken desteği vermeye devam ediyoruz" diyen Tarhan, tarımsal üretimde belirli dönemlerde pek çok destekleri olduğunu kaydetti. Ürünleri zarar gören vatandaşlara ilaç yardımından çiftçilerin bilinçlenmesine kadar her türlü desteği verdiklerini vurgulayan Tarhan, " Buna ek olarak çiftçinin toprağından daha fazla verim alabilmesi adına alternatif ürün yetiştirme çabalarını da destekliyoruz. Geçtiğimiz aylarda Kinoa bitkisinin yetiştirilmesiyle ilgili bir seminer de düzenledik. Yine istiridye mantarı bu alternatif ürünlerden bir tanesi. Biz de yaptığımız toplantılarda halkımızın bu tür üretimlere yönelmesi konusunda bilgilendirmeler yapıyoruz. Üretimin yanında bunu bir de öğrencilerin yapıyor olması ayrıca önemli ve değerli bir konu. Biz bu öğrencilerimize elimizden gelen desteği vermeye hazırız. İlk etapta öğrencilerimiz ürünlerini Kadın Üretici Pazarımızda değerlendirebilirler. İlerleyen süreçte üretimin daha fazla olması durumunda desteklerimiz devam edecektir" dedi.
İHA