GENÇLERİN AKAR TESPİT CİHAZI ARICILIĞA YENİ BİR SOLUK GETİRİYOR

2023 Regeneron Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı'nda üç genç, arılardaki zararlıları tespit etmek için geliştirdikleri otomatik sistemi sergiledi. Bu sistem, arıcıların akar öldürücü böcek ilaçlarını ne zaman uygulayacaklarını bilmelerine yardımcı olabilir.

Üç genç, bal arılarında tehlikeli bir parazite ev sahipliği yapan arıları tespit edip sayabilen otomatik bir sistem geliştirdi. Bal arıları özellikle Varroa akarı olarak bilinen parazitten dolayı yaşam alanlarının büyük bir bölümünde ölmekteydi. Bu yeni sistem arıcıların enfekte olan arı sayısını ve kovandan akar öldürücü kimyasallarla tedavi yapma zamanını belirlemelerine yardımcı olabilir.

19 yaşındaki Albert Dehne, 19 yaşındaki Daniel Cermann ve 18 yaşındaki Richard Ueltzen, Almanya'nın Erfurt kentindeki Albert-Schweitzer-Gymnasium adlı liseden mezun oldular. Bu gençler, akar tespit cihazını kendi arka bahçelerindeki arı istilalarıyla başa çıkmak için geliştirdiler.

Gençler, arıların akarlarla enfekte olup olmadığını tespit etmek için daha iyi bir görüntüleme sistemi geliştirmek için çalıştılar. Deneyler yaparak zararlıları daha iyi ortaya çıkaracak bir kızılötesi ışık dalga boyu olan 870 nanometre ışığı kullanmaya karar verdiler. Bu dalga boyunda bakıldığında, akarlar daha belirgin bir şekilde görülebilmektedir. Arılar ise kızılötesi ışığı algılayamadığından dolayı bu ışıktan etkilenmemektedir.

Gençler, bir akar dedektörü oluşturmak için UV ışık sistemlerini bir arı kovanına entegre ettiler. Kovanın girişi yaklaşık 20 santimetre (8 inç) uzatılarak arılara daha iyi erişim sağlandı. Kızılötesi ışıkla aydınlatılan iki video kamera, arıların kovan içinde girip çıkmasını izleyerek akarları tespit etti. Küçük bir bilgisayar, kameraların üzerindeki bir rafa yerleştirilerek görüntüyü analiz etti. Bir arının akar taşıdığı tespit edildiğinde, arı enfekte olarak işaretlendi. Sistemin üzerinde hava koşullarına dayanıklı bir çatı bulunuyor ve ekipmanı koruyor.

Gençler, 6.500 görüntü kullanarak sistemi akarları tespit etmek için eğittiler ve daha sonra sistemi Daniel'in arka bahçesindeki kovanlarda test ettiler. Yapılan testlerde, vakaların yaklaşık olarak %95'inde zararlıları doğru bir şekilde tespit edebildikleri görüldü.

Bu yeni sistem ayrıca enfekte olan arıların enfekte olmamış arılara oranını hesaplayabiliyor. Bu sayede arıcılar, akarlar üzerinde kimyasal kullanıp kullanmamaları gerektiğini belirleyebiliyorlar. Tedaviyi ertelemek, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayabilir ve arıların üzerindeki stresi azaltabilir.

Albert, Daniel ve Richard, gelecekte arıların alt kısımlarını da akarlara karşı izlemeyi ve sistemi diğer parazitleri tespit edecek şekilde eğitmeyi hedefliyorlar. Bu genç ekip, robotik ve akıllı makineler alanında üçüncülük kazanarak 1.000 dolarlık ödülü paylaştılar ve ayrıca Yapay Zekayı Geliştirme Derneği'nden mansiyon ödülü aldılar.

Regeneron Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı'nda sergiledikleri bu projeyle, gençler 64 ülkeden 1.600'den fazla lise finalisti arasında yer aldılar. Society for Science tarafından düzenlenen bu yarışmada toplamda 9 milyon dolarlık ödül dağıtıldı. Albert, Daniel ve Richard gelecekteki çalışmalarına devam etmek için heyecanlılar.

snexplores.org
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.