Yonca Tarlalarında Yonca Hortumlu Böceği Zararı ve Mücadele Yöntemleri
Tanımı ve Yaşayışı:
- Erginleri 5-6 mm uzunluğunda, kahverengiden griye kadar değişen renklerdedir.
- Yumurta oval biçiminde ve ilk bırakıldıklarında saydam, limon sarısı olan yumurtanın rengi açılmalarına yakın koyulaşır.
- Larva yeşil renkli ve baş siyahtır. Larva bacaksız olup sırtında uzunlamasına beyaz bir çizgi bulunur. Olgun larva 7-10 mm uzunluğundadır.
- Kışı ergin dönemde yonca tarlalarında veya kenarlarında bitki artıkları ve bitki kökleri civarında toprak yarık ve çatlakları arasında geçirir.
- Mart ayının ikinci yarısından itibaren erginler tarlada görülmeye başlar.
- Yılda 1 döl verir.
Zarar şekli:
- Larva zararı önemlidir. İlk iki dönem larvalar sürgün uçları ve yaprak koltukları arasında son iki dönem larva yaprakları dıştan kemirerek yer, sadece orta damar ve yan damarlar kalır.
- Larva zararı daima bitkinin üst kısmından başlar, aşağıya doğru devam eder.
- Asıl zarar birinci biçime kadar olan zamandadır. Larva yoğunluğu fazla ise zarar gören yaprakların kuruması sonucu tarla boz, gümüşi bir
- görünüm kazanır.
- Sulama imkanı kısıtlı ve az biçim yapılan yerlerde ekonomik önemi büyüktür.
Zararlı Olduğu Bitkiler:
Yonca, fiğ, tırfıl, burçak ve üçgül zararlının konukçularıdır.
Mücadele yöntemleri:
Kültürel önlemler:
- Yonca kuvvetli ve sık yetiştirilmelidir. Böyle tarlalarda güneş ışıkları toprağa ulaşmadığından yumurta ve larva gelişimi yavaşlamaktadır.
- Biçimden bir hafta önce sulama yapılması larva gelişmesini yavaşlatır. Biçimden 7-10 gün sonrasına kadar su verilmemesi larvaların doğrudan güneş ışığına maruz bırakılarak ölmeleri sağlanmış olur.
- Yonca hortumlu böceği birinci biçime kadar olan ürüne zarar verir. Bu nedenle biçimi 10-15 gün evvel yapmak etkili bir yöntemdir.
- Biçimi yapılan yoncaların tarladan hemen kaldırılarak bir başka yerde kurutulmaya bırakılmasının faydası büyüktür. Böylece kuruyan yoncaları terk eden larvalar beslenecek konukçu bulamaz.
Kimyasal mücadele:
Kullanılacak ilaçlar ve dozları hakkında en yakın il veya ilçe müdürlüklerine başvurulmalıdır.
tarim.gov.tr