OECD ve FAO'nun ''2015-2024 Tarım Görünüm Raporu'' yayınlandı. Bu rapora göre önümüzdeki on yılda tarımsal üretimin talebe oranla daha fazla artması beklenirken böylelikle tarımsal ürünlerin fiyatlarının azalacağı da düşünülmektedir
Türkiye, bu rapora göre 2024 yılında tarımsal anlamda kendi kendine yeten bir ülke olmaktan tamamen çıkarak ithalatçı bir ülke olacak. Özellikle yağlı tohum ürün grubunda ülkemizdeki üretim 2 milyon ton olurken tüketimin ise bu miktarın yaklaşık 2,5 katı olacağı düşünüldüğünde bu ürünlerdeki ithalat ihtiyacı da büyük ölçüde artacak.
Raporda yayınlanan verilere göre, hububat ve yağlı tohumların üst seviyede üretilmesi sebebiyle, bu ürünlerin fiyatları düşük seviyelerde seyretmektedir. Hayvan üretimlerinin tekrar yapılanması, protein içeren ürünlere talebin artması ve üretimin de azalması gibi nedenlerle et fiyatları hızlı bir ivme kazanarak artış göstermiştir. Geçtiğimiz 10 yıla oranla et ticaretinin hız keseceği belirtilen raporda, et ithalatı için en büyük pazar Asya olacak.
FAO ile OECD’nin öngörülerine göre önümüzdeki 10 yıllık zamanda, üretim tüketimden daha fazla olacak, maliyetlerde azalacak ve sonuç olarak tarım ürünlerinde de fiyatlar azalacaktır. FAO ile OECD’nin bu görüşünün sebebi ise makro ekonomik dengelerin büyük ölçüde değişmemesi ve küresel durgunluk döneminin süreceği düşüncesi olarak belirtilmektedir.
Brezilya; gelecek 10 yılın en büyük tedarikçisi
OECD-FAO Küresel Tarımsal Görünüm Raporu, bu yıl dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri ve ABD’nin ardından dünyanın ikinci gıda ve tarım tedarikçisi olan Brezilya’yı öne çıkarıyor. Brezilya’nın artan gıda ve tarım ürünleri kapsamında küresel talebin en büyük tedarikçisi olması beklenilen raporda; Brezilya’da daha çok tarım alanında daha fazla üretim yaparak, daha yoğun hayvancılık ile birlikte büyümeye devam edeceği beklenmektedir.
Hayal Senem Sayan
FAO