Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, "Dünyada 800 milyonun üzerinde aç insan var." dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 21. yüzyılın gıdanın, tarımın, enerjinin ve suyun çokça konuşulacağı bir yüzyıl olacağını belirterek, "Dünyada 800 milyonun üzerinde aç insan var. Bunların bütün derdi, günlük olarak karınlarını doyabilmek. Bunlara özel projelerin geliştirilmesi lazım" dedi.
Bakan Eker, temaslarda bulunmak ve bazı toplantılara katılmak üzere geldiği Almanya'nın başkenti Berlin'de, Küresel Gıda ve Tarım Forumu (GFFA) kapsamında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) düzenlediği çalışma toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Toplantıya FAO Genel Sekreteri Jose Graziano da Silva ile katılan Eker, tarım ve gıda sorunlarının çok boyutlu şekilde ele alınması ve dünyanın her bir kesimi için ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Gıda ve tarım kaynaklarına ulaşımın zor olduğu yerlere yönelik sistem geliştirilmesi gerektiğini belirten Eker, "Dünyada 800 milyonun üzerinde aç insan var. Bunların bütün derdi, günlük olarak karınlarını doyurabilmek. Bunlara özel projelerin geliştirilmesi lazım. Bu, bir küresel sorumluluk meselesidir, küresel güvenlik meselesidir. Bir de gerçekte insani değerler meselesidir, moral, etik, ahlaki değerler meselesidir" dedi.
Gelişmekte olan ülkelerin de ekolojik dengeyle ilgili problemleri olduğunu ifade eden Eker, şunları söyledi:
"Çünkü aşırı derecede kontrolsüz kaynak kullanıyorlar. Dünyada 1,3 milyon ton gıda çöpe atılıyor. Bunun yarısıyla bile bu açlıktan kıvranan 800 milyon insanın karnı doyar. Dolayısıyla bizim tarımı ve gıdayı konuşurken 21. yüzyılda kesinlikle gıda israfı ve gıda kayıplarına dönük küresel çözüm mekanizmaları geliştirmemiz lazım. İnsanlığın bunu yapması lazım.
Öte yandan dünyanın diğer önemli bir kesimi de yani zengin dünya ve biraz da gelişmekte olan dünya, aşırı derecede kilo probleminden, enerjinin ve yağın çok yüksek olduğu gıdalar tüketmekten ötürü obezite ve onun beraberinde getirdiği problemlerle uğraşıyor. Dolayısıyla bütün bu kesimlerin her birine ayrı ayrı özel çözümler ve mekanizmalar getirilmesi lazım. Biz, bunların bir kısmına ait kanaatlerimizi ve düşüncelerimizi söyledik."
"Türkiye, tarımsal hasılasını üç kattan fazla büyüttü"
Eker, Türkiye'nin tarım ve gıda alanında son 10 yılda önemli projeler geliştirdiğini ve kendi kendine yeten bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye, tarım ihracatını 4 milyar dolardan 18 milyar dolara çıkardı. Tarımsal hasılasını üç kattan fazla büyüttü ve Avrupa'nın 2008 yılından beri en büyük tarım ekonomisi oldu" dedi.
Türkiye'nin tarım ve gıda alanındaki bu atılımı önemli projeler geliştirerek yaptığını ifade eden Eker, "Dolayısıyla bu tecrübelerimizi paylaşmaya hazır olduğumuzu ve onlara bu manada katkı sağlayabileceğimizi bu platformda dile getirdik" açıklamasında bulundu.
Eker, Tarım Bakanları Zirvesinde Alman Tarım Bakanı Christian Schmidt ile görüşeceğini, Türkiye'nin G20 dönem başkanı olarak tarım ve gıda konusundaki görüşlerini yarınki zirvede aktaracağını söyledi.
Bakan Eker, "Uluslararası Yeşil Hafta Fuar" alanında çiçek ve bahçe bitkileri temalı standın çok hoşuna gittiğini belirterek, "Biz, 2016'da Antalya'da dünya expo tarihindeki 'Çiçek ve çocuk' temasıyla ilk expomuzu düzenliyoruz. Anadolu'nun zengin bitki çeşitliliğini, zengin çiçek varlığını, bahçe kültürümüzü, bahçecilik alanındaki deneyimimizi dünyayla paylaşabileceğimiz ve dünyanın diğer ülkelerine de kültürlerini orada sergilemelerine imkan tanıyacağımız bir etkinlik. Expo 2016 Antalya. Buradaki ikili görüşmelerimizde onlara da aynı şekilde bu davetimizi yineliyoruz. Türkiye'deki Expo'ya katılımlarını sağlamaları yönünde bilgilendiriyoruz" diye konuştu.
Eker, fuar alanındaki Türk firmalarının stantlarını ziyaret ederek, firma yetkilileriyle sohbet etti.
Eşi Yasemin Eker ile fuar alanını gezen Eker'e ziyareti esnasında Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu eşlik etti.
Son Dakika