Bursa'da yoğun kar yağışı zeytin ağaçlarının dallarını kırdı.
Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zeytinliklerdeki zararı yerinde inceledi.
Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Orhangazi, Gemlik, Mudanya ve İznik'te geçen hafta etkili olan kar yağışı sonrasında zeytin bahçelerinde meydana gelen zararı yerinde inceledi. Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere ile birlikte Sölöz, Heceler ve bu bölgelerdeki zeytin bahçelerini gezen Bayraktar, zararın çok büyük olduğunu, devletin acilen bir kararname ile çiftçinin kredi borçlarını ertelemesini istedi. Bayraktar, bunun da yetmeyeceğini savunarak, Ziraat Bankası'nın çiftçiye düşük faizli kredi vermesi gerektiğini söyledi.
Bayraktar, 2013 yılında da doğal afetler yaşadıklarını belirterek, "O yılın sonunda bir kuraklık yaşadık. 2014'te don hadisesi meyvelerde büyük bir hasara sebebiyet verdi. 2014'ün sonunda da yağışlar Karacabey'de domatesi telef etti. 2015 yılının Ocak ayına geldiğimizde büyük bir kar yağışı oldu. Bu kar yağışı başka bölgelerde, bilhassa hububat üretimimizin olduğu bölgelerde faydalı. Bunu kabul etmemiz lazım. Bu yağışlar hububat üretimimizi artıracaktır. Ancak başta zeytin olmak üzere, seralarımızda ve bazı meyve çeşitlerinde büyük zarara sebebiyet verdi. Biraz evvel Gemlik'te de dalların koptuğunu gördük. Sanki birisi bu bahçeye girmiş baltayla parçalamış gibi. Yoğun kar yağışı olunca dallar dayanmamış ve kırılmış. İnegöl'de de bu zararı gördük. Mudanya, İznik ve Orhangazi'de büyük zarar var" dedi.
Hasarın çok büyük bir seviyede olduğunu belirten Bayraktar, "Geçen yıl tabii afetlerden zarar gören üreticilerimizin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları ertelenmiş ve bu süre 31 aralık tarihinde sona ermişti. Şimdi yılbaşından sonra da zarar gören üreticilerimizin de Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifi ve özel bankalara olan borçları var. Bunların ertelenmesini istiyoruz dedi. Bunun çok önemli olduğunu belirten Şemsi Bayraktar, bu da yetmez. Çünkü görüyoruz ki zarar çok büyük. Sosyal güvenlik kurumu ve mümkünse elektrik borçlarının yapılandırılmasını talep edeceğiz. 2090 sayılı kanuna göre çiftçinin bütün varlığının yüzde 40'nın zarar görmesi halinde yardım yapılıyor ki bu da yaraların sarılmasına yetmiyor. Daha evvel 2014 yılında yapıldığı gibi bir kararname ile bu borçların yapılandırılması müstahsili rahatlatacaktır. Aksi takdirde çiftçimiz borçlarını ödeyemez. Önümüzdeki yılın üretimini de bu fevkalade olumsuz etkiler" diye konuştu.
İHA