BİLİM İNSANLARI YAPRAK KULLANARAK NASIL PİL YAPILABİLECEĞİNİ KEŞFETTİ

Maryland Üniversitesi'ndeki bilim insanları, pillerin önemli bileşenlerinin yerine yaprak kullanmayı başararak önemli bir buluşa imza attı.

Özellikle yeniden şarj edilebilir olan pilleri dışarıya attığımızda pillerin doğa için zararlı olmasının en önemli nedenleri arasında kadmiyum, kobalt ve kurşun gibi ağır metallerin havada ayrışıp serbest kalması gelirken yüzey toprağı ve humuslarla  yer altı suyuna karışması ve nihayet bize ulaşması ve bu döngü sonunda tüketmemiz de pillerin doğadaki zararlarını kanıtlar nitelikte.

Bu nedenle Maryland Üniversitesi'ndeki bir grup profesör ağır metaller yerine daha sürdürülebilir materyallerle ve doğa dostu çözümlerle yeni bir pil geliştirme kararı aldı. İlk denemeyi yapraktan ve ağaç lifi içeren maddelerle yaptılar. Testler sonucunda anot bataryalarını düzenlemeyi, sodyum depolamayı ve absorbe etmeyi sağlayan materyalleri de keşfettiler. 

Yaprakların kullanımı ise denemeler sonucu çok verimli olurken araştırmalar sonucunda yayınlanan raporlardaki başyazarlardan Hongbian Li; "Yapraklar her yerde bol miktarda bulunuyor, hepimiz kampüste yerden bir yaprak alsak daha da iyi sonuçlara ulaşabiliriz" notunu düştü.
Özetle bilim insanları, pillerin önemli bileşenlerinin yerine yaprak kullanmayı başardılar. Bilim insanları yanmış karbon yapılarının daha fazla sodyum soğurmasını sağlamak için sodyum elektrolitlerinin bulunduğu gözenekleri kapatıp ihtiyaç duydukları kusursuz bir pil yapısına ulaştılar. Ayrıca bu yöntemin dışında bilim insanları muz, karpuz, kavun kabuklarıyla da başarılı bir şekilde pil yapmayı başardılar ama en az hazırlık gerektiren ve daha doğal erişilebilir olan madde sadece yaprak olarak belirlendi.

Bu projenin bir sonraki adımı ise kalınlığı, yapısı ve esnekliği farklı yapraklarla daha mükemmel piller üretmek olarak bilinirken sürdürülebilir ve ekolojik geri dönüşümün tarım ve yenilenebilir enerjiyi tekrar buluşturması gelecekteki iklim koşulları ve yeryüzü için önemli bir gelişme olarak kayıtlara geçmektedir.

Hayal Senem Sayan

Trueactivist
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.