Bandırma'da bir yılda yetiştirilen 3,5 milyon ceviz fidanından 500 bini, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, İtalya, İspanya, Gürcistan, Kırgızistan ve Makedonya'ya gönderiliyor
Balıkesir'in Bandırma ilçesinde yılda ortalama 3,5 milyon ceviz fidanı yetiştirilirken, bunların 500 bini birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Bandırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, ilçenin kırsal mahallelerinden olan Sahil Yenice, yıllardır ceviz fidanı yetiştiriciliğiyle biliniyor.
Ülkenin dört bir yanına ve yurt dışına ceviz fidanı gönderen bu mahallede yaşayanların büyük çoğunluğu geçimlerini bu işten sağlıyor. Son yıllarda, gelen talebin artması ve arazilerinin yetersiz kalması üzerine civardaki Ömerli, Ziraatli, Kayacık ve Erikli mahallelerinde tarım alanı kiralayan yetiştiriciler, yıllık üretimlerini artırmayı ve daha fazla ihracat yapmayı planlıyor.
Söz konusu bölgede yılda ortalama 3,5 milyon ceviz fidanı üretiliyor ve bunların bir bölümü, Avrupa ve Balkan ülkeleri ağırlıklı olarak ihraç ediliyor.
Ömerli'de 50 dönümde üretim yapan Mümin Acar, ilçedeki iklim koşulları ve verimli toprakların aşılı ceviz fidanı yetiştirilmesi açısından elverişli olduğunu belirterek, "Oldukça kaliteli sonuç alınıyor. Bu açıdan fidanlarımız her zaman birinci tercih oluyor. Sadece yurtiçi değil yurtdışına da gönderiyoruz. Yılda yaklaşık 3,5 milyon fidan üretilirken, bunun 500 bini yurt dışına satılıyor" dedi.
Kayacık'ta ceviz fidanı üretimi yapan bir firmanın İhracat Müdürü Mümin Panç ise yıllık 200 bin adet üretimlerinin yarısını ihraç ettiklerini dile getirerek, "Bölgemizden ilk ihracatı biz yaptık. Halen Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, İtalya, İspanya, Gürcistan, Kırgızistan ve Makedonya'ya ihracatımız var. Yurt içinde de resmi ihaleler yoluyla devlete veya özel sektöre satış yapıyoruz. İyi bakılmak koşuluyla ABD ırkı 3, yerli ırk ise 5-6 yılda ürün veriyor" diye konuştu.
Dünya