Bulgaristan, Bitki Koruma Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısını resmen kabul etti. İleriye doğru atılan bu önemli adım, ülke içindeki tarımsal faaliyetlerde sprey drone kullanımının düzenlenmesine yöneliktir.
Yeni teknolojiler bitki koruma uygulamalarına giderek daha fazla entegre edilirken, bugüne kadar yasal çerçevede gözle görülür bir boşluk oluştu. Mevcut Bitki Koruma Kanunu, drone'ları hesaba katmadan yalnızca havadan ve yerden ilaçlama yöntemlerini düzenliyor.
Hassas Tarımın Gelişiminin Teşvik Edilmesi
Drone'ların tarımsal faaliyetlere dahil edilmesi, özellikle pestisit kullanımının olumsuz etkilerinin azaltılması ve hassas tarımın geliştirilmesinin teşvik edilmesi başta olmak üzere çok sayıda avantajı beraberinde getiriyor. Kapsamlı amaç, pestisit miktarlarını ve bunlarla ilişkili zararlı etkileri azaltırken daha çevre dostu yöntem ve teknolojiler kullanmaktır.
Her Tedavinin Belgelenmesi
Bitki koruma faaliyetlerinde drone'ların kullanılması aynı zamanda ilaçlama yapan kişilere, su kütlelerine ve çevredeki çevreye gelebilecek olası zararların önlenmesini de sağlar. Temel değişiklikler, her bir tedavinin zorunlu olarak belgelendirilmesini, uyumluluk koşullarının, coğrafi konumların, başvuru tarih ve saatlerinin ve kullanılan ürünlerin hacminin ayrıntılandırılmasını gerektirmektedir. İnsansız hava sistemi işletmecileri bu kayıtları ilgili Bölge Gıda Güvenliği Müdürlüğüne vermekle yükümlü olacak.
Onay Sürecinden Geçiyor
Ayrıca, kullanılan tüm bitki koruma ürünlerinin kapsamlı bir risk değerlendirmesinin ardından sıkı bir onay sürecinden geçmesi gerekmektedir. İnsansız hava sistemi operatörlerine yönelik, tedavi alanı konumlarına ilişkin kısıtlamalar da dahil olmak üzere ayrıntılı gereklilikler özetlenmiştir.
Ek olarak, değişiklikler Bulgar Gıda Güvenliği Ajansı'na web sitesinde kamuya açık bir elektronik kayıt oluşturma ve sürdürme yetkisi veriyor. Bu kayıt, bitki koruma, ilaçlama ve ilaçlama faaliyetlerinin şeffaf bir şekilde açıklanmasını kolaylaştıracaktır.
Bulgaristan, tarımda ilaçlama drone'larının kullanımını düzenleyen ilk AB ülkelerinden biri. 2023 yılında Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA), pratik uygulamalarını kolaylaştırmak için püskürtme dronelarının kullanımına ilişkin düzenlemeleri hafifletti . Sonuç olarak, cihazlar artık daha basit bir kategoriye giriyor ve daha fazla ağırlığa sahip olmalarına izin veriliyor. Püskürtme dronları yaygınlaşıyor.
futurefarming.com