İspanya'daki çiftçiler, Avrupalı meslektaşlarının düzenlediği ülke genelindeki protesto gösterilerine katıldı.
Diğer bölgelerdeki çiftçiler gibi, İspanyol çiftçiler de Avrupa Birliği'nden daha fazla esneklik, AB üyesi olmayan ülkelerin ürünleri üzerinde daha sıkı kontroller ve hükümetlerinden daha fazla yardım talep ediyorlar.
Birçok bölgede yolları kapattılar ve sürücülerin ciddi şekilde etkilenmesine neden oldular.
Bu ayın sonlarında Madrid'in merkezinde büyük bir gösteri yapılması planlanıyor.
Salı günü, çiftçiler İspanya'nın kuzey iç kesimlerindeki tarım alanlarının sokaklarına döküldü, konvoy halinde traktör sürdüler, korna çaldılar, İspanyol bayrakları salladılar ve pankartlar salladılar.
Ayrıca Katalonya'nın kuzeydoğu bölgesi, Endülüs'ün güney bölgesi ve batıda Extremadura'da da protestolar düzenlendi.
İspanyol çiftçilerin Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya ve son zamanlarda protesto düzenleyen diğer ülkelerdeki çiftçilerle benzer şikayetleri var.
AB'nin Ortak Tarım Politikası (CAP) kapsamındaki düzenlemelerin yanı sıra yüksek yakıt ve enerji maliyetlerinin de kâr elde etmelerini zorlaştırdığını söylüyorlar.
Aranda de Duero'da protesto yapan ve soyadını vermemeyi tercih eden tahıl çiftçisi Esteban, "Buğday ve arpa üretmenin maliyetleri çok yüksek" dedi. "Gübreye, böcek ilacına, yakıta para ödemek zorundasınız; bu bizi öldürüyor. Çok yüksek fiyatlar ödüyoruz ama yine de düşük fiyatlarla satıyoruz."
Protestocu Fransız çiftçiler, İspanyol üreticileri AB kurallarına tam olarak uymayarak kendi fiyatlarını düşürmekle suçladı. Geçen hafta, Fransa eski bakanı Ségolène Royal, İspanyol organik domateslerinin "sahte organik" olduğunu iddia ederek tartışmalara yol açtı. İspanyol gıda ve tarım sektörünün öfkeli tepkisine rağmen Başbakan Pedro Sánchez, Bayan Royal'i İspanyol domatesini denemeye davet etti.
Ancak İspanya'nın tarım sektörü de benzer eleştirileri, Avrupalı üreticilerle aynı çevre ve sağlık düzenlemelerine tabi olmadığını ve daha ucuz ürün satmasına izin verdiği güney komşusu Fas gibi AB üyesi olmayan ülkelere de yöneltiyor.
Besi hayvanı ve tahıl yetiştiren Estrella Pérez, "Çok sayıda kontrolden ve AB dışı ülkelerden gelen ürünlerin tabi olmadığı pek çok sağlık düzenlemesinden geçmek zorundayız" dedi.
"Sadece çiftçilik için bir gelecek istiyoruz ve şu anda bunu göremiyoruz."
İspanyol çiftçilerin durumu kuraklıkla daha da kötüleşti. Ülkenin birçok bölgesinde son aylarda normal seviyelerde yağmur görülmedi, bu da hasadı etkiliyor. İspanya dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisidir ancak fiyatlar düşük üretim nedeniyle yükselmiştir. Geçtiğimiz hafta Katalonya, üç yıllık kuraklık nedeniyle olağanüstü hal ilan etti; bu, tarihteki en uzun süreli kuraklık oldu.
Başka yerlerde İtalyan çiftçiler bir haftadır kuzeyden güneye toplanıyor ve AB düzenlemelerini ve bürokratik işlemleri protesto ediyor. Bu hafta sonunda Roma'ya varmayı planlıyorlar.
Başbakan Giorgia Meloni, AB'nin Yeşil Anlaşmasının çiftçilerin hayatına orantısız bir darbe vuracağını söyleyerek onları destekledi. Ancak çiftçiler aynı zamanda hükümetin tarım sektörüne yönelik vergi sübvansiyonlarını sona erdirme planlarından da endişe duyuyor.
Salı günü AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, pestisit kullanımını azaltma planını "kutuplaşmanın sembolü" olarak nitelendirerek geri çekmek istediğini duyurdu.
Belçika Başbakanı Alexander De Croo duyuruyu memnuniyetle karşıladı ve "Yeşil Anlaşmayı gerçekleştirme kararlılığımızın bir parçası olarak çiftçilerimizi çiftçiliğin daha sürdürülebilir bir geleceği konusunda yönlendirmemizin hayati önem taşıdığını" söyledi.
bbc.com