ARAŞTIRMAYA GÖRE ETİLEN BİTKİ VERİMİNİ VE CANLILIĞINI ARTIRIYOR

Fidelerin karanlıkta etilene maruz bırakılması, tarım için etkileri olan bir bulguda, boyutu ve canlılığı artırır. Çiftçiler binlerce yıldır mahsul verimini artırmak için çalışıyor ve insan nüfusu artmaya devam ettikçe bu arayış aciliyetini koruyor. Ancak verim artışının genellikle bir bedeli vardır: stres toleransında azalma.

Brad Binder ve meslektaşları, gaz halindeki bitki büyüme hormonu etileni kullanarak dayanıklılıktan ödün vermeden bitki verimini artırmaya çalıştı. Önceki çalışmalar, karanlıkta yetiştirilen ve etilenle muamele edilen fidelerin daha az büyüme ve belirgin bir çengel şekli gösterdiğini ortaya koymuştur.

Ancak yazarlar, birkaç gün boyunca karanlıkta etilenle muamele edilen fidelere daha sonra ışık verildiğinde (ve etilen muamelesi kesildiğinde), fidelerin kontrollerden daha iyi performans gösterdiğini, daha uzun birincil ve yan kökler, daha yüksek bir yan kök yoğunluğu ve hava dokusu taze ağırlığında bir artış olduğunu buldular. Çalışma PNAS Nexus dergisinde yayınlandı.

Bu örüntü ilk olarak model bitki olarak kullanılan bir hardal akrabası olan Arabidopsis thaliana'da gözlemlendi. Benzer örüntüler daha sonra domates, salatalık ve buğdayda da gözlendi. Karanlıkta verilen tedaviye şeker eklenmesi etkiyi arttırdı, bu da etilen tedavisinin bitkinin topraktan güneş ışığına çıkmaya hazırlanırken metabolizmasını hızlandırmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

Bir metabolomik analizi ve RNA dizileme analizleri bu yorumu destekledi. Buna ek olarak, deneyler karanlıkta etilenle muamele edilen bitkilerin aşırı sıcağa, tuzlu toprağa ve düşük oksijen seviyelerine kontrollere göre daha toleranslı olduğunu göstermiştir. Yazarlara göre sonuçlar, etilen uygulamalarının stres toleransından ödün vermeden bir dizi üründe verimi artırmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

phys.org
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.