Bilgisayar Modeli ile Tarımda Dönüm Neredeyse Kâra Dönüşüyor
Yeni bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneydoğusundaki mahsul verimini tahmin eden bir bilgisayar modeli geliştirildi. Bu model, pamuk, mısır, sorgum ve soya fasulyesi gibi dört önemli ürün için verim tahmini yapabilme özelliğine sahip. Çiftçiler ve su kaynakları yöneticileri, iklim değişikliğiyle mücadele ederken doğru ürün seçimleri ve sulama teknikleri konusunda bilinçli kararlar alabilmek için bu araca başvurabilecekler.
Araştırmacılar, değişken iklim koşullarına bağlı olarak güneydoğu bölgesindeki mevsimsel yağış miktarlarının önemli ölçüde dalgalanabileceğini belirtiyor. Bu nedenle, geliştirilen model, iklim, yeraltı suyu ve tarımsal verileri kullanarak su yöneticilerine ilçe bazında su kaynaklarını etkili bir şekilde kullanma ve çiftçilere su ve enerjiyi verimli bir şekilde kullanarak ürün verimini en üst düzeye çıkarma konusunda yardımcı oluyor. Yapılan çalışmalar, eksik sulama stratejilerinin kullanılmasının, pompalanan su miktarını azaltarak çiftçilerin kârını artırabileceğini ortaya koyuyor.
Bu yeni araç, bölgesel hidroekonomik optimizasyon modelleme çerçevesi (RHEO) adını taşıyor ve bir dizi veriye dayanıyor. Model, uzun vadeli ve mevsimsel yağış tahminleri, yeraltı suyu seviyesi verileri, toprak özellikleri, su tüketimi, sulama maliyetleri, ürün fiyatları ve üretim bütçesi gibi verileri kullanarak her bir ilçedeki ürün verimini tahmin ediyor.
Araştırmacılar, RHEO modelini güneybatı Georgia'daki 21 ilçenin 31 yıllık verilerine uygulayarak modelin faydalarını gösterdi. Modelin dört önemli üründe değişkenliği tahmin edebildiği ve sulama stratejileri belirleyerek ilgili maliyetleri azaltabildiği görüldü. Bu çalışma, RHEO'nun yeraltı suyu tüketimini azaltma, su verimliliğini artırma ve mahsul verimini artırma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.
Araştırmacılar, RHEO modelinin şu anda sadece 21 ilçe için kullanıldığını belirtiyorlar. Modelin diğer Güneydoğu bölgelerine uygulanabilmesi için ilgili verilerin kullanılması gerekiyor. Su yöneticileri ve tarım endüstrisi gruplarıyla işbirliği yaparak RHEO'yu Güneydoğu'daki paydaşların kullanımına sunmayı hedefleyen araştırmacılar, bu aracın artan iklim belirsizliğiyle başa çıkma konusunda çiftçilere ve su kaynakları yöneticilerine yardımcı olabileceğine inanıyorlar.
phys.org