Turunçgillerin Ekim ve Mart aylarında hastalanmasına neden olan uçkurutan hastalığına karşı bakanlık onaylı zirai ilaçlarla mücadele edilmelidir.
Turunçgillerin Ekim ve Mart aylarında hastalanmasına neden olan uçkurutan hastalığına karşı önlem alınmalıdır. Hastalığı önlemek için Kasım ayında kültürel mücadelenin yanı sıra bakanlık onaylı zirai ilaçlarla mücadele edilmelidir. Turunçgillerde uçkurutan hastalığının belirtileri 1-1,5 ay sonra görülür şiddetli durumlarda ağaç tamamen kurur. Hastalığın tipik belirtisi dallardaki yaprakların ayalarının dökülmesi ve yaprak saplarının dal üzerinde kalması ile anlaşılır. Tepeden kuruyan dallar kesildiğinde odun dokusu kesildiğinde turuncu ve kahverengiye dönüşür.
TURUNÇGİLLERDE UÇKURUTAN HASTALIĞININ GÖRÜLDÜĞÜ BİTKİLER
Uçkurutan genellikle turunçgillerde görülen bir hastalık olmasına rağmen, limon, turunç ve ağaç kavununda da görülebilir. Uçkurutan ile iki şekilde mücadele edilir.
KÜLTÜREL MÜCADELE
Bahçeye dikilecek fidanların, turunç veya aşılı sağlam fidanlar olmasına özen gösterilmelidir. Kontrolleri sürekli yapılmalı ağaçlardaki hastalıklı sürgünler budanıp bahçe dışına atılmalıdır. Budama yaparken hastalıklı bölgenin 20 cm altından yapılarak kalıntı önlenmelidir. Yara yerlerine aşı macunu sürülmeli budama aletleri her budamadan sonra dezenfekte edilmelidir. Dezenfekte için çamaşır suyu kullanılabilir.
DOĞAL OLAYLARDAN SONRA İLAÇLAMA YAPILMALI
Kış aylarında don ve fırtınadan ağaçlarda çatlama, yaralanma ve yaprak dökülmesini önlemek için doğal olaylardan sonra mutlaka ilaçlanmalıdır. Ayrıca ağaçlardaki yaralanmalar limon faresine davetiye çıkaracağı için limon faresi ile ayrıca mücadele edilmelidir. Kimyasal mücadelede yeşil aksam ilaçlaması kış aylarında birer ay aralıklarla üç kez yapılmalıdır. Ardından bahçedeki ağır hastalıklı ağaçlara Ekim sonu ve Kasım ayı başında toprak ilaçlaması bakanlık yapılmalıdır. Yapılacak tüm kimyasal mücadeleler, bakanlık onaylı zirai ilaçlama yapılmalıdır.