Mersin'in Erdemli İlçesi'nde yürütülen Romanov Koyunları Melezleme Çalışması Projesi kapsamında kurulan çiftlikte yetiştirilen Romanov Koyunu sayısı 500'e ulaştı.
Mersin'in Erdemli İlçesi'nde yürütülen Romanov Koyunları Melezleme Çalışması Projesi kapsamında kurulan çiftlikte yetiştirilen Romanov Koyunu sayısı 500'e ulaştı.
İlçeye 15 kilometre uzaklıktaki Gücüş Mahalle'sinde 3 yıl önce başlatılan proje kapsamında kurulan Mersin'in ilk Romanov Koyunu Melezleme Çiftliği'nde elde edilen sonuçlar memnun etti. Et verimi çok yüksek bir cins olan Romanov koyunu, üreticilerin de yüzünü güldürdü. Romanya'dan getirtilen 50 Romanov koyununun sayısının 3 yılda 500'e ulaştığını belirten üretici Nihat Coşkun, yeni yıla girerken koyunlarının ikiz doğum yaptığını söyledi. Üç yıldır yeni yıla ikiz doğum yapan koyunlarla girdiklerini belirten Coşkun, şunları anlattı:
"Bu yıl da ikiz kuzularımızın çoğalma yılı olacak ve bereket getirecek. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu IPARD programı çerçevesinde 'Süt Üreten Tarımsal İşletmeler Süt koyunculuğu Tesisi Kurumu' projesi kapsamında 650 hayvan kapasiteli tesis kurduk. Tesis sayesinde hem kaliteli ve hijyen süt üretimi hem de modern besicilik yapılacak. 7,5 ayda kurulan tesiste amacımız hem Romanov ırkı koyunların bölgeye adaptasyonunu sağlamak hem de hijyenik ortamda süt üretimi sağlayarak halka ulaştırmak. Romanov cinsi koyunla 'Sakız' cinsi denilen koyunu çiftleştirerek yeni bir ırk oluşturmayı hedefliyoruz. Yeni doğan ikiz kuzularla da başarılı olduk."
KUZU MAKİNESİ
Romanov Koyunu Melezleme Çiftliği'nin bölgede örnek olduğunu belirten Coşkun, Romanov koyunlarının dünya literatürüne 'kuzu makinesi' olarak geçtiğini kaydetti. Et verimi ve üreme açısından Romanov koyunlarının bölgedeki hayvancılığı canlandıracağını belirten Coşkun şöyle konuştu:
"Doğumlar bir ay önce başladı. Şu ana kadar 120 kuzuya ulaştık ve hedefimizde 500 kuzuya ulaşmak var. Romanov koyunlarının Türkiye'ye getirilmesi çok zor ve sıkıntılı. Romanov koyunu melez ve üstün verimli bir ırktır, anavatanı Rusya'dır. 5 aylıkken çiftleşme dönemi başlar. Bu da sezon harici zamanlarda kuzu üretebilmeyi sağlar. Yılda 2 kez kuzulama dönemi olur ve bir seferde 2- 5 kuzu verir. Bu verim yerli ırklarımıza göre çok yüksektir. Damızlık olarak da kullanılabilirler. Kuzularının hayatta kalma oranı da yüksektir. Romanov koyunları çok kısa sürede kilo alarak et verimini arttırır. 4 ayda canlı ağırlığı 55 kilogramı bulur. Et verimi çok yüksek olan bir cins olma özelliğinden kurbanlık için de çok uygun bir cinstir. Mersin'de ilk defa Erdemli'de yetiştirilen Romanov Koyunlarının kısa süre de il geneline yayılacağını düşünüyoruz." - Mersin
Son Dakika