Kocaeli Büyükşehir Belediyesi vatandaşın sağlıklı ürün tüketmesi için denetimlerini aralıksız sürdürüyor
Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü, Zabıta Daire Başkanlığı İhtisas Zabıta Şube Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlükleri İle İlçe Belediyelerinin Zabıta Müdürlüklerinin katılımıyla oluşturulan denetim ekiplerince ilimizde gıda konusunda faaliyet gösteren işletmelerin teknik ve hijyenik denetimleri yapılmaya devam ediliyor.
11 AYDA 1521 BÜFE, 652 LOKANTA
Denetim ekipleri tarafından, 2014 yılının ilk 11 ayında 1521 büfe, bakkal ve market ile 652 lokantanın denetimi yapıldı. Denetimlerde son tüketim tarihi geçmiş, bozulmuş, gıda maddesi olarak tüketilemeyecek duruma gelmiş 1440 kg katı gıda maddesi ile 280 lt sıvı gıda maddesi imha edildi. Bozulmuş, son tüketim tarihi geçmiş, gıda maddesi olarak tüketilemeyecek hale gelmiş gıda maddelerini tüketime sunan iş yerleri hakkında yasal işlemler uygulandı.
OKUL KANTİNLERİ DENETLENDİ
Derince ilçesi okul kantinlerinin denetimini yapan ekiplerce, okul kantinlerinin teknik ve hijyenik koşulları satışa sunulan gıda maddelerinin son tüketim tarihleri, üretim ve ithalat izinleri, izlenebilirlikleri, saklama ve muhafaza koşulları incelendi. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca Obezite ile mücadele kapsamında başlatılan "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı" gereği okul kantinlerinde satışı yasaklanan; çiğ et ve et ürünlerinin okul kantinlerinde bulundurulmaması, pişirilerek satışa sunulmaması, enerji içecekleri, aromalı içecekler, aromalı doğal mineralli içecekler, kola, gazlı meyveli içecekler, meyveli doğal mineralli gazlı içecekler, Tonik, yapay soda, aromalı içecek tozları, aromalı şurup, aromalı su, yağda kızartmalar, cipsler ve mısır çerezleri ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı.
UYGULAMAYANA CEZA
Yetersiz ve dengesiz beslenme ile obeziteyle mücadelenin etkin bir şekilde yürütülmesine katkıda bulunabilmek amacı ile yapılan denetimlerde kantin işletmecilerinin mevcut kanun, yönetmelik ve genelgelere uygun faaliyet göstermemeleri, tespit edilen eksikleri gidermemeleri halinde gerekli ceza-i müeyyideler uygulandı.
SON TÜKETİM TARİHLERİNE DİKKAT
Yapılan denetimlerde gıda maddelerinin depolama ve sergileme esnasında muhafaza koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan denetim ekipleri, işyerlerinde kullanılan ya da üretimde kullanılan her nevi gıda maddesinin mutlaka üretim izinli olması, etiket bilgilerinin tam olması ürün alımında bu bilgilerin mutlaka kontrol edilmesi, üretim izni olmayan, son tüketim tarihi belli olmayan ya da geçmiş, bozulmuş, küflenmiş gıda maddelerinin tüketime sunulmaması, zamanında satış raflarından kaldırılması konularında işyeri yetkililerini bilgilendiriyor.
İŞYERİ SAHİPLERİ HİJYEN KONUSUNDA UYARILIYOR
İş yeri sahiplerinin mal alımı sırasında aldıkları ürünün üretim ve son tüketim tarihlerini mutlaka kontrol etmeleri gerektiğini belirten yetkililer, işyerlerinde satış için sergilenen gıda maddelerinin son tüketim tarihlerinin periyodik olarak kontrol edilmesi konusuna dikkat çekiyor. İşyerlerinde gıda güvenliği ve kalitesi kadar, işyeri genel temizliği, alet-ekipman temizliği ile personel temizlik ve hijyeninin de önemine değinen ekipler işyeri sahipleri ile çalışanları bu konuda duyarlı olmaya çağırıyor.
İHBAR VE ŞİKAYETLER İÇİN
Yapılan denetimlerin halk sağlığını koruma, esnafı bilinçlendirme, hizmet kalitesinin yükseltilmesi, mevcut işyeri standartlarının iyileştirilmesi açısından büyük önem taşıdığını belirten yetkililer, tüketicinin yediğine içtiğine dikkat ederek gördüğü olumsuzlukları Alo Gıda 174, Alo Zabıta 153 veya 444 11 41 Çözüm Masası kanalıyla bildirmelerini istedi.
Son Dakika