TÜRKİYE`NİN İKLİM PLANI ENDİŞE VERİCİ

Paris İklim Zirvesi öncesi Türkiye'nin BM'ye sunduğu iklim planları uluslararası kuruluşlar tarafından 'yetersiz' bulundu.

 Eylül ayının sonunda BM’ye teslim edilen iklim taahhüdü, ülkenin kömürlü termik santral planlarının emisyon azaltımı niyetlerini sekteye uğratacağını gösteriyor.

 İklim Eylem Takibi, Türkiye’nin sera gazı emisyonlarını, 2030’a kadar yalnızca yüzde 21 azaltma hedefini ve küresel sıcaklık artışını 2°C’nin altında tutma hedefini yeterli düzeyde bulmadı. Raporda, “Eğer tüm ülkeler bu zayıflıkta ve yeterli olmayan hedefler belirleseydi, 21. yüzyılda küresel sıcaklık değerlerinin 3-4°C’lik bir artışla geri dönülmez felaketleri getirmesi kaçınılmaz olurdu’’ denildi. 

 Yayınlanan raporda ise esas endişe duyulması gereken konunun Türkiye’nin 2020’ye kadar mevcut santrallarının dört katı kadar yeni kömürlü termik santralı inşa etmeyi planmış olması olduğunu dile getirilirken termik santralların inşa edilmesi durumunda Türkiye’nin belirlediği hedefe ulaşmasının mümkün olmayacağını bildiriliyor. Rapora göre, Türkiye’nin rüzgâr ve güneş enerjisini artırma cabalarının 2023’ten sonra azalıyor olması da kuruluşun araştırmacıları tarafından tepkiyle karşılanıyor.

 Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) küresel sıcaklık artışlarının 3°-4°C’ye ulaştığı takdirde gerçekleşmesi mümkün olan deniz seviyesindeki bir metrelik artışın Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kişinin doğrudan etkilenmesine neden olacağını da belirtiyor. 

 

                                                                                                                                     Hayal Senem Sayan

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.