Türkiye'nin önemli çeltik ekim alanlarından biri olan Çankırı'da üreticiler ürünlerini satamadı.
Çankırı Ziraat Odası Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekilli Nejat Gamzeli, Kızılırmak Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Rıfat Koç ve İdris Gümüş Merkez Karadayı köyünde incelemelerde bulundu. Gamzeli yaptığı açıklamada, “Bu sene hasadımızı yaptık. Çeltiklerimizi biçtik harmana getirdik. Fakat alıcı yok. Yağmurdan da çadır örtüyoruz. Havalanması için tekrar çadırı açıyoruz buda mahsulün çürümesine neden oluyor. 45 gün oldu daha alıcılardan haber yok. İthalatın devam ettiğini duyuyoruz. İthalatın bir önce durması gerekiyor. Biz TMO’yu göreve davet ediyoruz. Bizim çiftçimizin ellerindeki malları alsınlar. Çiftçimiz şuanda sıkışık vaziyette ellerindeki tek ürün çeltik, eğer çeltiği satarlarsa banka borçlarını ödeyecekler. Şu an alıcı gelmiyor. Gelse bile el altından çok düşük fiyatta mal almaya çalışıyorlar. Eğer çiftçimiz bu ürünü satamazsa küstürülecek küstüğü zamanda köyü terk edecek. Bunların önüne geçilmesi için geçen sene verilmiş olan 1,75TL gibi bir fiyat var. Bunun üzerinde biz fiyat bekliyoruz.“ dedi.
Karadayı Köyü Muhtarı Aslan Kütük ise, “Köyümüzde 4 bin dönüm pirinç ekim sahası vardır. Şuana kadar 3 bin 500 ton pirinç harman yerlerinde sabahtan, akşama kadar gençler, aileler pirinç kızmasın diye çeviriyorlar. Şu an köylü çok zor durumda, Ziraat Bankasının borçları da geldi. Biz genellikle pirince borçlanıyoruz. Borçlarımızı ödeyemez durumdayız. Gelenler 4 ay vade ile fiyat veriyorlar. Harmanda bekleyen mahsulü kurutmak için traktör kullanıyoruz oda mazot yakıyor. Bir yevmiye 150 TL, köydeki göçleri önleyin diye köy muhtarlarına yazı yazıyorlar. Bu durumda köyümde gençte kalmayacak. Bir an önce ofisin açılıp mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz." diye konuştu.
Öte yandan, TÜİK Başkanlığı'nın yayınladığı 2014 yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri'ne göre Çankırı, çeltik üretiminde 10. sırada yer alıyor. Konu ile ilgili bilgilendirme yapan Bölge Müdürü Sevgi Altınbaş, “Çankırı çeltik üretiminde 22. sıradaki yerini 10. sıraya çıkarmıştır. TR82 bölgesinde çeltik tarımı, bölgenin üç ilinde yapılmaktadır. Kastamonu'nun Tosya ilçesi, Çankırı'nın Kızılırmak ilçesi ve Sinop’un Boyabat ilçesi çeltik üretiminde başı çeken üretim merkezleridir." bilgisini verdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), çeltik üretiminin 2015 yılında, geçen yıla göre yüzde 10,8 artışla 920 bin tona çıkacağını tahmin ediyor.
Haberler.com