Bu hafta Türkiye Topraklarının Startejik Durumunu değerlendireceğiz,
Yüzölçümlerine göre ülkeler sıralamasında birinci sırayı 17.075 km2 ile Rusya alırken, Türkiye 779 km2 ile 37'nci sırada yer alıyor.
Türkiye'nin 78 milyon hektar olan yüzölçümünün yaklaşık olarak üçte birini teşkil eden 24 milyon hektar alan ekilebilir tarım arazisi olup, bunun da ekonomik olarak sulanabilir miktarı 8,5 milyon hektar olarak belirlenmiştir.
Dünya Tarımı Bazı Makro İfadeler
- Dünya Ekonomisi Üretim Değeri : 72,215 Milyar $
- Türkiye'nin Dünya Ekonomisindeki % Payı (17. Sıra) : %1.1
- Dünya Tarımsal Üretim Değeri : 3,029 Milyar $
- Tarımın % Payı : %4.2
- Türkiye'nin Tarımsal Üretimdeki Payı % (9. Sıra) : %2.1
- Dünya Nüfusu : 7,080 Milyon Kişi
- Türkiye'nin % Payı (18.Sıra) : %1.0
- Dünya'da Ekonomik Olarak Aktif Nüfus : 3,388 Milyon Kişi
- Türkiye'nin % Payı (23. Sıra) : %0.7
- Dünya Tarımında Ekonomik Olarak Aktif Nüfus : 1,325 Milyon Kişi
- Türkiye'nin % Payı (21. Sıra) : %0.6
- Dünya Toplam Tarım Alanı (Tarla, Bahçe, Çayır, Mera) : 4,912 Milyon Ha
- Türkiye'nin Toplam Tarım Alanındaki % Payı (30. Sıra) : %0.8
- Dünya Toplam Tarla ve Bahçe Alanı : 1,553 Milyon Ha
- Türkiye'nin Tarla ve Bahçe Alanlarındaki % Payı (14. Sıra) : %1.5
- Dünya Çayır ve Mera Alanları : 3,359 Milyon Ha
- Türkiye'nin Çayır ve Mera Alanlarındaki % Payı (42. Sıra) : %0.4
- Dünya Mal İhracatı : 18,401 Milyar $
- Dünya Tarım ve Gıda Ürünleri İhracatı : 1,656 Milyar $
- Tarım ve Gıda'nın % Payı : %9.0
- Türkiye'nin Tarım ve Gıda İhracatındaki % Payı (27. Sıra) : %0.9
- Dünya Mal İthalatı : 18,601 Milyar $
- Dünya Tarım ve Gıda Ürünleri İthalatı : 1,745 Milyar $
- Tarım ve Gıda'nın % Payı : %9.4
- Türkiye'nin Tarım ve Gıda İthalatındaki % Payı (25. Sıra) : %0.9
Türkiye'de topraklar; tarımsal üretim, sanayide ham madde ihtiyacının karşılanması, hayvancılık ve ormancılık gibi birçok faaliyet alanında kullanılır.
Topraklarımızdan en yaygın şekilde tarımsal faaliyetlerde (%31,1) yararlanılmaktadır. Toprak çeşitliliğin fazla olması yetiştirilen tarımsal ürün çeşitliliğini etkilemiştir. Sulama imkânının olduğu alanlarda sulu tarım yapılırken bu imkânın olmadığı alanlarda ise kuru tarım yapılmaktadır. Kuru tarım yapılan bazı alanlarda verim kalitesi açısından topraklar belli zamanlarda ekilmeyerek dinlendirilmektedir.
Tarım toprakları ile bu topraklarda yetiştirilebilecek en uygun ürünler arasında doğrudan bir ilişki vardır. Patates, soğan ve şeker pancarı gibi toprak altında gelişen yumrulu bitkiler; yumuşak ve kumlu bir özelliğe sahip olan alüvyal ve regosol topraklarda daha iyi yetişir. Dağların yamaçlarında oluşan ve su geçirgenliği yüksek olan kumlu, çakıllı kolüvyal topraklar meyve tarımı açısından oldukça elverişlidir.
Rize çevresinde yıkanmış asitli orman toprakları çay tarımı, özellikle Akdeniz ve Ege Denizi kıyılarında görülen terra rossa toprakları da turunçgil ve zeytin yetiştiriciliği açısından en uygun yapıyı teşkil etmektedir. Tarımsal potansiyelin en yüksek olduğu alüvyal topraklarda mısır, ayçiçeği, yer fıstığı, şeker pancarı, pamuk ve soya fasulyesi gibi ürünler yetişebilirken bozkır topraklar ise tahıl tarımına daha uygundur.
Hayvancılıkta önemli bir yer teşkil eden otlaklar, Türkiye topraklarının %18,6'lık kısmını oluşturmaktadır. Kısa boylu otların (step) bulunduğu bozkırlarda küçükbaş hayvancılık, uzun boylu ot topluluklarının (çayır) yaygın olarak yetiştiği çernozyom alanlarında ise büyükbaş hayvancılık faaliyetleri ön plandadır. Bununla birlikte özellikle Toros Dağları'ndaki kırmızı Akdeniz toprakları üzerinde gelişen makiliklerde keçi yetiştiriciliği, orman toprakları üzerinde yetişen dut ağaçlarının yaygın olduğu alanlarda da ipek böcekçiliği yapılmaktadır. Ayrıca iklim ve toprak çeşitliliğine bağlı olarak farklı bitki türlerinin bulunduğu ülkemizin hemen hemen her yöresinde arıcılık faaliyetlerini görmek mümkündür.
Türkiye topraklarının %28,6'sını oluşturan ormanlar kıyı bölgelerde yoğunlaşmıştır. Bu nedenle orman topraklarının Toroslar'ın batı ve orta kesimleriyle Kuzey Anadolu'da oldukça geniş yer kapladığını söylemek mümkündür. Tomruk, maden direği, sanayi odunu, reçine, sığla yağı ve fıstık çamı Türkiye'de ormanlardan elde edilen ürünlere örnek verilebilir. Bunların yanı sıra ormanların toprak erozyonunun önlenmesi, canlıların besin ihtiyaçlarının karşılanması ve onlara barınak olması açısından da çok önemli vazifeleri vardır.
Topraklarımız; seramik, porselen, kiremit, tuğla, çimento ve çanak çömlek gibi ürünlerin elde edilebilmesi açısından bazı sanayi kollarının ham madde ihtiyacını karşılamaktadır. Örneğin magmatik kayaçlar üzerinde gelişen ve kuvars, kaolin, feldspat gibi maddeler bakımından zengin olan topraklar, cam ve seramik yapımında ham madde olarak kullanılmaktadır. Benzer şekilde demir, silis ve karbonat bakımından zengin olan topraklardan da tuğla, kiremit, çimento ve çanak çömlek yapımında faydalanılmaktadır.
Türkiye'de nüfus ve sanayi, ılıman iklim özellikleri ile verimli toprakların bulunduğu alanlarda yoğunlaşmıştır. Şehirlerin büyümesiyle verimli tarım alanları yerleşmeye açılmaktadır.
Bu durum, tarım yapılabilir alanların daralmasına ve toprağın kirlenmesine neden olarak aslında geleceğimizi tehdit etmektedir. Türkiye'nin sahip olduğu toplam arazinin çok az bir kısmı sulanabilir ve verimli topraklardan oluşmaktadır. Bu toprakların amaç dışı kullanımı, gelecekte gıda temini ve güvenliğine yönelik birtakım sorunların yaşanmasına zemin hazırlayacaktır. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir ülke bırakabilmek için tarımsal faaliyetlere önem verilmeli ve tarım topraklarının amaca yönelik kullanılmasına özen gösterilmelidir.
BAŞKA VATAN YOK, BAŞKA TOPRAK YOK .
Bereket ve muhabbet ile..