TOPRAK OLMADAN TARIM OLUR MU ?

Teknolojinin tarım sektörüne girmesi ile birlikte ürün kalitesinde artış görüldü.Buna bağlı olarak işçilik maliyetleri azaldı.

Üretimden tüketime, tarım ve hayvancılıkta bir çok teknoloji geliştiriliyor. Tarım sektöründe yaygınlaşma başlayan bu teknolojilerin başında, topraksız tarım geliyor.

Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde seracılık birim alandan yüksek verim alınmasını sağlayan ve böylelikle arazilerin en karlı biçimde değerlendirilmesini mümkün kılan bir üretim şekli olmuştur.  Özellikle topraksız tarımda birçok sebze yetiştirilmektedir.

Bitki yetiştirmeye elverişli olmayan alanlarda topraksız tarım tekniği ile sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır. Topraksız tarımın birçok faydası vardır. Topraksız tarım sera otomasyonuna oldukça uygundur. Yapılacak otomasyonlarla iş gücünden tasarruf sağlanabilmektedir. Bitkinin hastalanması durumunda zirai ilaçlara gerek duyulmadan bitkinin hastalığı kontrol edilebilir. 
Akıllı sulama ve gübreleme yapmanızda kolaylık sağlar.  Yüksek ölçekte doğruluk ve kontrol sağlayarak bitkinin ihtiyaç duyduğu su ve besinler, doğru miktarlarda ve doğru zamanda kök bölgesine verilmiş olur. Seralardaki iklimi kontrol etmek için kurulan soğutma ve nemlendirme sistemleri, daha düşük maliyetli ve daha karlı ürünler üretilmesinde en büyük yardımcıdır. 

Topraksız tarım üretiminin asıl amacı birim alandan daha fazla ürün elde etmek, toprak kaynaklı hastalıklardan bitkiyi korumak ve tamamen kontrollü bir üretim yapabilmektir. Topraksız tarımda kontrollü bir üretim yapılmasından dolayı üründeki verim ve erkencilik olumlu yönde etkilenmektedir. Bu durum da üretici için oldukça olumlu bir detaydır. Topraksız tarımda en çok üretimi yapılan ürünler ise marul çeşitleri, domates, biber, çilek, salatalık, patlıcan ve ot grubu bitkilerimizdir.

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.