TABİT ve Vodafone iş birliği ile kurulan Akıllı Köy'de LAKTO TE-TA Hayvancılık Teknolojileri'nin desteğiyle kurulan Toplu Sağım Sistemi'nde ortak sağılan hayvan sayısı yüzde 63.9 arttı.
TABİT ve Vodafone iş birliği ile hayata geçirilen Akıllı Köy'de, LAKTO TE-TA Hayvancılık Teknolojileri'nin desteğiyle 1 Mart 2018 tarihinde hizmete açılan Toplu Sağım Sistemi, sağılan süte el değmeden alıcısına ulaştırıyor. Eğitimli sağımhane sorumlusunun görevlendirildiği sistemde, güvenilir veri aktarımı sayesinde doğru bilgi yayımı ve aktarımı yapılarak üst seviyede başarıya ulaşılıyor. Toplu Sağım Sistemi içerisinde hayvanların stresini azaltan serinletme ve kaşınma ekipmanları bulunuyor. Hayvanın kimliği ise ayak bileklerinde bulunan pedometreler ile tanımlanarak sistemde takibe alınıyor.
VATANDAŞ GÖNÜL RAHATLIĞIYLA GELİYOR
Sabah ve akşam saatlerinde ineklerini sağıma getiren vatandaşlar, verilen hizmetten memnun olduklarını ifade etti. Ayrıca alanda bulunan kaşıma ve serinletme aparatlarının ineklerin stresini büyük ölçüde azalttığını ifade ettiler. Hijyenik ortamda makinalarla gerçekleştirilen sağım yöntemiyle, vatandaşın sütü el değmeden sağılarak depolandıktan sonra alıcısına ulaşıyor. Sistemle ilgili bilgi veren Toplu Sağım Sistemi Sağım Sorumlusu Nadir Çökek, "Kurulduğundan bu yana sağımhaneye ilgi giderek arttı. İneğini getiren vatandaş dışarda beklerken burada tamamen hijyenik koşullarda ineği sağılıyor. Hiç el değmeden süt sağımı yapılan bir sistemimiz var. Ayrıca hayvanların ayaklarına takılan ve pedometre adı verilen akıllı bilezik ile hangi çiftçinin ineğinden ne kadar süt alındığını da takip ediyoruz. Bu da SMS yoluyla anında inek sahibine bildiriliyor. Sütün gramı ve değeri kuruşu kuruşuna kadar hesaplanıyor. Vatandaşımızda herhangi bir şüphe ve endişe olmadığı için gönül rahatlığı ile ineğinden ne kadar süt aldığını takip edebiliyor. Ayrıca pedometreler sayesinde, hayvan hareketleri ölçümlenerek hayvanların sağlığı ve doğum zamanı da takip edilebiliyor" dedi.
SÜT VERİMİ VE KALİTESİNDE ARTIŞ MEYDANA GELDİ
Toplu Sağım Sistemi ile ilgili bilgi veren TABİT AR-GE Müdürü Orhan Kurt, bu sistemle süt veriminde ve kalitesinde önemli bir artış kaydedildiğini dile getirdi. Kurt, "İlk kurulduğu günden bu yana ortak sağılan hayvan sayısı yüzde 63.9 artarak 100 başa ulaştı. Üretilen toplam süt miktarı yüzde 60.5'lik artışla aylık 26.693.5 Litreye çıkmıştır. Bu dönemde hayvan başına süt verimi ve gebelik sayısında sırasıyla yüzde 3 ve yüzde 400'lük, bir artış meydana geldi. Toplu sağım sisteminde kullanılan teknolojiler hayvanlardaki sağlık durumunun takip edilerek önlem alınmasını sağlıyor. Örneğin mastitis yok denecek kadar azaldı. Hayvanın adım sayısını takip edebildiğimiz bu sistemle kızgınlık durumunu da takip edilebildiğinden döl ve süt veriminde artış meydana geliyor. Bu artışlara paralel olarak da süt bileşiminin de zamanla iyileştiğini görüyoruz. Ortaya çıkan olumlu gelişmelerle çiftçilerimiz daha kaliteli süt elde ederek daha çok kazanç sağlıyor" diye konuştu.