TOHUM SEKTÖRÜNDE 2. MİLAT

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, Bakanlar Kurulunda 2018 yılından itibaren tüm tohumlukların sertifikalı olacağı kararının çıkması, tohumculuk sektörü için ikinci bir milattır. Hububat başta olmak üzere bitkisel üretim şaha kalkacak, 1 milyon ton olan sertifikalı tohum üretimi kısa sürede iki katına çıkacak, kayıt dışı üretim ve kullanım sona erecek, Türk çiftçisi, Türk tarımı ve Türk ekonomisi kazanacak dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un 21 Kasım 2016 tarihli Bakanlar Kurulu sonrası 2018 yılında tüm tohumlar sertifikalı olacak kararı alındığını açıkladığını hatırlatan TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, ''14 Kasım'da Milli Tarım Projesi açıklanırken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 'Tohumda AR-GE'ye 10 kat destek verilecek' dedi. Şimdi ise Bakanlar Kurulundan 2018 yılında tüm tohumluklar sertifikalı olacak kararı çıktı, tohumculuk sektörü her zamankinden daha fazla hükümetin gündeminde'' dedi.

Bu kararların 2006 yılında yayımlanan Tohumculuk Kanunundan sonra sektör için ikinci milat olduğunu ifade eden Gençer, ''Birliğimiz kurulduğu günden beri, yani yaklaşık 10 yıldır, tohumculuğun olmazsa olmazı araştırma - geliştirme (AR-GE)çalışmalarıdır. AR-GE mutlaka daha çok desteklenmelidir diyoruz. Şimdi 10 kat destek sözü aldık. Ayrıca daha öncede kamuoyu ile paylaştığımız gibi 2023 yılı sertifikalı tohumluk üretim hedefimizi 1 milyon tondan, 1.5 milyon tona çıkarmıştık. Şimdi dünkü Bakanlar Kurulu kararından sonra hedefi tekrar revize etmenin zamanı geldi. 2018 yılından itibaren toprağa düşen her tohum sertifikalı olursa, bizde sektör olarak sertifikalı tohum üretimini kısa sürede 2 katına çıkarırız, sonra da bu süreç katlanarak devam eder'' şeklinde konuştu.    

Sertifikalı tohum kullanımının verim ve kaliteyi etkileyen en önemli unsur olduğunu kaydeden Gençer, '' Sertifkalı tohum diğer kültürel önlemlerle birlikte %25'e kadar verim artışı, kaliteli ve pazarlama sorunu olmayan ürün demektir.  Bu karar, Milli Tarım Projesi'nin ana hedeflerinden biri olan ürün planlamasının sağlanması, çiftçimizin kaçak ve sahte tohumlara yönelmemesi demektir. Türk çiftçisi ve tohumculuk sektörü artık geleceğe daha güvenle bakıyor'' ifadelerini kullandı.       

Türkiye Tohumcular Birliği ve bağlı Alt Birlikleri olarak,  yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile daha etkin bir iletişim içinde olduklarını vurgulayan TÜRKTOB Başkanı Gençer açıklamasını şöyle tamamladı; '' Kurumsal ve ikili temaslarımızın sonuçlarını daha hızlı almaya başladık. 6 ay önce Türkiye Tohumcular Birliği, geçtiğimiz hafta da Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'i ziyaret ederek, tüm bu konuları gündeme getirdik. Şimdi sonuçlarını almaya başlıyoruz. Kendilerine ve tüm Bakanlığımıza, hükümetimize teşekkür ediyoruz.''  

TURKTOB
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.