Son dönemde girişimcilerin gözdesi haline gelen solucan gübresi üretiminin daha profesyonelce yapılması için standartlar getiriliyor.
Solucan gübresi üretiminin belirli standartlarda yapılması için başlatılan çalışmalar kapsamında, Kırmızı Kaliforniya Solucanı ile gerçekleştirilen gübre üretiminde solucanın yediği mamadan, üretildiği mekana kadar çeşitli düzenlemeler yapılacak.
Merkezi Kayseri'de bulunan ve Türkiye genelinde çok sayıda solucan gübresi üreticisini bir çatı altında toplayan Vermikültür Derneği'nin başkanı Ayşe Coşkun yaptığı açıklamada, dernek yönetim kurulu üyeleri ve akademisyenlerle 10 Kasım'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında ziyaretlerde bulunduklarını ve solucan gübresiyle ilgili hazırladıkları dosyayı sunduklarını söyledi.
Solucan gübresi üretiminin milli bir mesele olduğunu ifade eden Coşkun, organik olan bu gübrenin toprağı iyileştirmesinin yanı sıra verimi de artırdığını dile getirdi.
Coşkun, solucan gübresi üretiminin kulaktan dolma yöntemlerle yapıldığına değinerek, şöyle konuştu:
"Şu ana kadar üretim yapan herkes solucanı kimden aldıysa eğitimi de onların doğrultusunda alıyor ve üretime başlıyordu. Bakanlığa, solucana verilen mamanın hazırlanmasından, hangi solucanın kullanılacağı, kapalı veya açık tesisin kalitesi, üretim yerinin hijyenik olması gibi standartlar oluşturulması için öneride bulunduk, kabul edildi. Akademisyenlerden, Bakanlıktan, üretici ve tüketicilerden oluşan bir kurul oluşturulacak. Solucan gübresi üretimine kalite ve standart getirilmesi için gerekli çalışmaları yürütecekler. İnsanlar ne yaptığını bilsin, tüketiciye kaliteli bir ürün sunulsun istiyoruz. Ayrıca akademik bilgiler doğrultusunda gerekli eğitim alınarak üretim yapılmasını sağlayacağız. Hem üretici hem de tüketici hayal kırıklığına uğramayacak."
Solucan gübresi üretiminin girişimciler tarafından "yıldızı parlayan" bir üretim alanı olarak değerlendirildiğini belirten Coşkun, bu işin de simsarları olduğunu anımsattı.
Organik gübre üretimine destek
Coşkun, Milli Tarım Projesi kapsamında organik gübre üretimine devlet desteği verileceğini, bu teşviğe solucan gübresini de dahil edilmesinin sevincini yaşadıklarını aktardı.
Günden güne solucan gübresi üreten işletme sayısının arttığına dikkati çeken Coşkun, şunları kaydetti:
"Her gün aramıza yeni üreticiler katılıyor. Devletin organik gübreye vereceği desteğe solucan gübresinin de dahil edilmesini sağladık. Zaten bu gübre tamamen organik. Devletin verdiği destek sayesinde, başıboş, düzensiz şekilde yapılan organik gübre üretimi daha disiplinli hale gelecek. Organik gübre denilince büyükbaş hayvan gübresi, küçükbaş hayvan gübresi hatta yarasa gübresi de bu kapsamda. Organik de olsa bu gübre de bilinçsiz kullanınca toprağa zarar veriyor. Yabani otların çoğalmasına neden oluyor. Bu nedenle organik gübrenin bilinçli şekilde tüketilmesi de sağlanmış olacak."
Anadolu Ajansı