Yeni bir teknoloji gelecekte tarlada hızlı, kolay ve hassas gübrelemeyi kolaylaştıracak. Münih Teknik Üniversitesi (TUM), biyosensör test şeritleri ve uydu tabanlı uzaktan algılama verilerinin kombinasyonu sayesinde, tahılların beslenme durumunu ve mükemmel gübre miktarını belirlemek için bir yöntem geliştiriyor.
Dijital analitik verilerin traktör terminaline otomatik olarak sağlanması, zaman kazandıracak ve gelecekte aşırı gübrelemeyi önleyecektir. Straubing sürdürülebilirlik kampüsü, çevre dostu teknolojiler geliştirerek TUM bünyesinde öncü bir rol oynamaktadır.
Bilim adamları uzun zamandır kaynakları korurken bitkilere yeterli besin sağlamak için yöntem ve teknikler aramaktadır. Amaç, büyümenin her aşaması için gereken gübre miktarını tam olarak belirlemek ve besin maddelerini tarlada hassas ve doğru bir şekilde uygulamak için teknolojiyi kullanmaktır.
Uydu Uzaktan Algılama Verilerini Kullanan Yeni Teknolojiler
Münih Teknik Üniversitesi'ndeki (TUM) araştırmacılar, şeker hastaları için kan şekeri testine benzer şekilde, kullanımı kolay biyosensör test şeritleri yardımıyla tahıl bitkilerinin beslenme durumunu belirlemek için yeni ve basit bir yöntem üzerinde çalışıyorlar. Tarlada en az üç farklı yerden birden fazla bitki sapı toplanıyor ve özütleme için kullanılıyor. Avuç içine sığan bir teşhis cihazıyla nitrat içeriğini ölçmek için bir test şeridine bir damla bitki özsuyu damlatmak yeterlidir. Sonuç birkaç dakika içinde elde edilebilir.
Avrupa arazi izleme hizmeti olan AB Kopernik programından uydu aracılığıyla halihazırda mevcut olan uzaktan algılama verilerini kalibre etmek için kullanılır. Test şeritleri kullanan yeni teşhis cihazından elde edilen hassas yerel ölçümler ile uydulara dayalı yaygın olarak bulunan yeryüzü gözlem verilerinin kombinasyonu, incelenen alanda gerekli olan azotlu gübre miktarının tam olarak hesaplanmasına olanak tanıyor. TUM araştırmacılarının tahminine göre bu sayede tahıl yetiştiriciliği için gereken gübrede yüzde 20'ye varan tasarruf sağlanıyor.
Gübreleme Uygulaması Şimdiye Kadar Kesin Değildi
Federal Çevre Ajansı'na göre, tarımda kullanılan azotlu gübrenin yüzde 50'si bitkiler tarafından emilmemektedir. Fazla miktarda gübre doğadaki doğal döngülerde kalır ve toprak ve su üzerinde etkili olur. Kültür bitkileri için gübre hesaplamaları, standartlaştırılmış parametrelerle tamamen matematiksel olarak veya deneyime dayalı olarak yapılır. Bitkilerin beslenme koşullarını laboratuvar analizleriyle belirlemek mümkün olsa da, bu şu anda zaman ve para açısından çok maliyetlidir. Bu nedenle bugüne kadar sahada kullanım için oldukça pratik olmamıştır.
Doğru Gübre Miktarı Hızlı ve Dijital Olarak Elde Edilebilir
TUM'daki araştırmaların ilk odak noktası, tahıllar için azot tedarikidir. Gelecekte bitkilerin fosfat ve potasyum açısından beslenme durumlarını da test etmek mümkün olacak. TUM, gelecekte satın alınabilir olması da beklenen yeni teşhis yönteminin prototiplerini kullanıyor. Araştırmacılar, yeni teknolojinin tarımsal kullanımı için hektar başına maliyeti yaklaşık 20 Euro olarak hesaplıyor. Amaç, test şeritlerinden ve uydu verilerinden elde edilen işlenmiş analiz sonuçlarını doğrudan tarım makinelerindeki ve gübre uygulayıcılarındaki dijital yerleşik teknolojiye aktarabilmek. Bu sayede gübreleme, zahmetli hesaplamalar olmaksızın tamamen dijital ve hassas bir şekilde yapılabilecek.
Pratik Saha Testleri Bu Yıl Başlıyor
Yeni teknolojiyle saha testleri bu yıl başlıyor. Bölgesel makine ringleriyle yapılan işbirliği, TUM araştırmacılarının geniş bir kullanıcı kitlesiyle deneyim kazanmasını mümkün kılıyor. TUM Straubing kampüsündeki Proje Lideri Dr. Tobias Vöpel, "En başından itibaren, teknolojimizi kullanıcılarla işbirliği içinde geliştirmek için bölgedeki çiftçilerle saha testleri gerçekleştireceğiz" diyor. Uygulamalı saha testlerinin sonuçları, önümüzdeki üç yıl boyunca yeni teknolojinin geliştirilmesine dahil edilecek.
futurefarming.com