Sürdürülebilir Gıda Sistemi Çerçevesi: Gıda Sürdürülebilirliğine Bakış isimli raporunu Haziran ayında yayınladı.
Kurum, gıda endüstrisi için, raporun ilk teması olan risk ve baskıları hafifletmeye yönelik kılavuz geliştirebileceğini ifade etti.
Sürdürülebilir gıda sistemi kurmak için gerekli 6 önemli alanı tanımlayan enstitü; iklim değişimi bağlamında çevresel kaynaklar üzerindeki baskının arttığını aktardı. Enstitüye göre su, toprak, hava ve biyolojik çeşitlilik gibi kaynaklar üzerindeki artan baskı, 'yaşama ve çevremizle ilişki kurma şeklimizi etkileyecek dolaylı sosyal ve ekonomik değişimlere yol açabilir.'
Sağlıklı, sürdürülebilir gıda ihtiyacı
IFST 2. temasında gıda sistemlerinin sağlıklı, sürdürülebilir beslenme sağlaması yönünde bir ihtiyaç olduğunu ele aldı. Aynı zamanda yeni işlem ve ürünlerin değerlendirilmesine sürdürülebilirliğin nasıl katılacağı konusunda kılavuz geliştirilmesine yardımcı olabileceğini aktardı.
Raporda 'al, üret, tüket, at' olarak tanımlanan mevcut ekonomik modelin sürdürülebilir olmadığı ifade edildi.
Rapordaki 3. temada, döngüsel ekonomi ve sürdürülebilir imalata olan ihtiyaç savunuldu. Enstitü, enerji, atık ve suyu azaltarak kaynak verimliliğini arttırmaya yönelik endüstri gayretlerini destekleyen ve teşvik eden bir konumda olduğunu söyledi.
4. tema ise sürdürülebilir beslenmenin sağlanması. Rapora göre bunu başaracak yeni üretim sistemleri ile yeni çiftçilik ve imalat teknolojileri geliştirmeye yönelik bileşen fırsatları mevcut.
Geçim kaynakları ve çalışma koşulları
Diğer temalarda şu konular ele alındı:
Gıda sistemlerinde çalışan 1 milyarın üzerinde insanın geçim kaynakları ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerekliliği,
Yeni yazılım ve verilerin gıda sistemi sürdürülebilirliğini nasıl geliştirebileceği ve tüketici güvenini nasıl arttırabileceği.
Gıda Bilimi & Teknolojisi Enstitüsü'nde (IFST) politika ve bilimsel gelişim direktörü olan John Bassett, rapor hakkında şunları söyledi:
"Sürdürülebilir Gıda Sistemi Çerçevesi, tek bir çalışmadan ziyade, IFST'nin yönlendirebileceği veya destekleyebileceği, daha spesifik neticeleri olan bir gelişim kılavuzunun ilk adımı olarak tasarlandı. Sürdürülebilir uygulamaları hayata geçirmek isteyenlere pratik destek sağlamayı hedefliyoruz."
Gıda Hattı