TARIMDA ÇEŞİTLİLİK İKLİM KRİZİNE KARŞI SAVUNMA DUVARI OLUYOR: BİRDEN FAZLA ÜRÜN EKİMİ

Dünya genelinde tarımsal uygulamaların, verimi artırmaya odaklanmış olması, çevre üzerindeki olumsuz etkileri artırırken, sürdürülebilir gıda üretimine duyulan ihtiyacı vurguluyor. Grassland Research dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, tarımın çeşitlendirilmesinin potansiyel faydalarını ele alarak, farklı bitki türlerinin karışımlarının üretimi, kaliteyi ve doğal çevreyi korumayı nasıl geliştirebileceğini ortaya koyuyor.

Almanya'daki Münih Teknik Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan yazar Laura Argens liderliğinde gerçekleştirilen çalışma, tarımsal arazilerde bitki türü çeşitliliğini artırmayı hedefliyor. Araştırmacılar, üç temel fonksiyonel bitki grubunu (baklagiller, otlar ve çimenler) içeren altı farklı bitki türünü farklı kombinasyonlarda ekip, çeşitli otlak arazilerinde denemeler gerçekleştirdi. Sonuçlar, farklı bitki karışımlarının bitki verimliliğini artırdığını ve istila direncini güçlendirdiğini gösterdi. Ayrıca, baklagiller ve otların bitki verimliliği ve su mevcudiyetine fayda sağladığı, otların ise istila direncini artırdığı görüldü. Baklagiller aynı zamanda toprak azotunu korumada da önemli bir rol oynadı.

Laura Argens, "Çalışmada kullanılan bitki türleri ve işlevsel gruplar, coğrafi bölgelere göre değişse de, çok türlü bitki karışımlarının kullanılması, dünya genelinde farklı tarımsal bağlamlarda çok işlevliliği artırarak hem üretimi hem de biyoçeşitliliği teşvik etme potansiyeline sahip" dedi.

phys.org
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.