TARIMSAL DESTEKLEMELER

2017 yılı tarımsal desteklemeleri belli oldu. Liste o kadar uzun ki buraya yazmak zor. O yüzden link vereyim isteyen tıklayarak kontrol edebilir. 

http://tarim.com.tr/Haber/37783/Ciftcilere-Verilecek-Tarimsal-Destekler-Belli-Oldu.aspx

Bu kadar destekleme var bu çok güzel bir durum ama burada bakılması gereken bana göre verilen desteklemenin yapılan işi bir sonraki yıl için arttırmaya teşviki ediyor mu veya yapılan işe yeni bir bakış, yeni bir teknoloji katıyor mu bunların değerlendirilmesi gerekmektedir. Yoksa verilen desteklemeler kesilince devam etmeyen üretim dökme suyla değirmen döndürmeye benzeyecektir.

Ben size 12 yıldır kendi ofisimde, vergimi ödeyerek, sgk primlerimi yatırarak, devlet kurumlarımda kayıtlı olarak yaptığım bir iş üzerine verilen bir desteği irdelemek istiyorum. Bu destekleme ziraat odası veya üretici örgütlerinde, en fazla 5 olmak üzere istihdam edilen her bir tarım danışmanı için 35 bin lira tarımsal yayım ve danışmanlık desteğinin 12 aylık hizmet sunumuna bağlı olarak eşit iki dilim halinde ödenecek olmasıdır. Şimdi diyebilirsiniz ki ne güzel işte tarım danışmanları için yeni bir iş ortamı ve hizmet ortamı! Ama bu işi icra eden bir danışman olarak ben bu sistemin doğru olmadığını, yanlış sistemin içine yanlış sistemleri yerleştirirseniz işlerin çok daha çıkmaza gideceğini savunuyorum. Neden mi? Sırayla size anlatmaya çalışayım.

Öncelikle şuradan başlayalım 2008 yılı eylül ayında 'Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Yönetmeliği' yani biz danışmanların çalışma alanları, neler yapacağını, nasıl hizmet vereceğini vs. hepsinin belirlendiği yönetmelik ben ve benim gibi 2000'li yılların başında danışmanlığa başlamış arkadaşlarımın da görüşleri sorularak yürürlüğe konulmuştur. Daha açık ama (lütfen bizleri mazur görün) mütevazı olmadan söyleyeceğim, bizimle birlikte başlayan bir sürecin, bizlerden alınan bilgilerle bir yönetmeliğe dönüştürülmesidir. Peki biz hep neyi savunduk.? Bir danışman her zaman serbest olarak kendi nam ve hesabına çalışmalı buna göre bir arz yapmalı ve yaptığı hizmet üretici bazında bir bedel ödenerek alınmaya değer görülürse talep gelmeli böylece sistem daha iyiye doğru devam edip gitmelidir. Yani bir arz ve talep dengesi olmalı! Bu olmazsa eğer, ödeneğe göre çalışacak danışman bulunmaya, buna uygun üretici bulunmaya gidilecektir. Yani sistemin devamı için değil ödeneğin kaybedilmemesi için mücadele edilecektir. Ayrıca seçimle gelmiş bir oda veya üretici örgütü başkanının emri altında bir danışmanı çalıştırmak isterseniz orada çalışmak isteyen kişi bazı durumlarda sistem kurmakta zorlanabilir veya destekleme olarak gelen ödeme miktarının bir kısmı maaş olarak danışmana ödenirken, diğer kısmı ise ziraat odası veya üretici örgütlerinde kullanım için ayrılacaktır. Bu sebeple bir danışman her zaman serbest olarak çalışmalı, bir ziraat odası veya üretici örgütü üreticilerine danışmanlık hizmeti verdirmek istiyorsa bunu talep edip karşılıklı olarak mutabık kalınmalı ve buna göre iş planı hazırlanıp yola çıkılmalıdır.

Daha kısa ve net olarak açıklayacak olursam ben bir danışman olarak desteklemenin ne bana ne de bir örgüte ödenmesini istemiyorum. Danışmana yapılacak destekleme iş kurma, araç gereç temin etme, ofis malzemeleri gibi konularda olmalıdır. Tarımsal yayım ve danışmanlık desteklemesi üreticiye verilmeli, üretici de ihtiyacı olduğunu düşünüyorsa alacağı desteklemeyi de hesap ederek bu hizmeti talep etmelidir. İhtiyaç hasıl olan durumlardan meydana gelen talepler daha gerçektir ve ihtiyaç giderilemediği müddetçe arayış hep devam edecektir. Devletimizde bu talebi gidermek için destekleme ve yol gösterme yaparsa işler daha doğru ve düzgün olacaktır. Verilen destekleme hedefine ulaşacak, istenilen istihdam ve üretimdeki randıman sağlanacaktır. Bunun haricindeki yapılanlar ise dökme suyla değirmen döndürmeye benzeyecektir. Destekleme biter sistem biter. bu da o güne kadar yapılan bütün faaliyetlerin, hizmetlerin, desteklemelerin heba olup gitmesi demektir. Yine de bir şeylerin yapılıyor olması güzel ama randımanlı olarak yapmamız hem üreticiye, hem de ekonomiye büyük katkı sağlayacaktır.

Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun...

 İbrahim AKBULUT

 Ziraat Yüksek Mühendisi

Uzman Tarım Danışmanı

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.