TARIM ALANLARI AZALIYOR, AÇLIĞA BAĞLI ÖLÜMLER ARTIYOR

Adana'da, TMMOB'a bağlı odalar ile Seyhan Belediyesi'nin 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde düzenlediği Yerel Yönetimler, Tarım ve Gıda panelinde giderek artan dünya nüfusu karşısında tekelleşen gıda üretiminin yaratacağı sonuçlara ve gıda güvencesini tehdit eden iklim değişikliğine dikkat çekildi. Panelde bu faktörlerin en çok yoksulları vurduğuna dikkat çekildi.

Panelde konuşan Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, belediye olarak tohum ve mazot desteğiyle daha çok üreticiye destek olduklarını, üreticinin tüccarların insafına kalmaması için ürettiklerini kuracakları üretici kooperatifleri ile gerçekleştireceklerini söyledi.

Dünya nüfusunun yakın gelecekte 10 milyarı bulacağını ve verimli tarım topraklarının öneminin artacağını söyleyen Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar,  su ve verimli toprakların korunması gerektiğine dikkat çekerek tarım topraklarının amaç dışı kullanılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

'SOMA'DA, ERMENEK'TE, TORUNLAR'DA ÖLDÜLER'

TMO, ÇUKOBİRLİK, FİSKOBİRLİK gibi kurumların neredeyse yok edildiğini dile getiren ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir, üreticilerin tüccarların insafına bırakıldığını söyledi. Karademir, bunlara ek olarak tarımsal girdi fiyatlarının yükselmesinin Türkiye tarımını krize soktuğunu söyledi. Dünya nüfusunun 2050'de 10 milyar, Türkiye nüfusunun 100 milyon olacağının öngörüldüğünü dile getiren Karademir, buna karşın Türkiye'de tarım alanlarının giderek azaldığını ifade etti. Türkiye'deki 2002'de 41 milyon 196 bin hektar olan tarım alanlarının 2015'te yüzde 7 azaldığını söyleyen Karademir, bu topraklardan hayatını kazananların daha sonra Soma, Ermenek ve Torunlar'da yaşanan iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini belirterek hükümetin tarım politikasının geldiği noktaya dikkat çekti.

VERİLER BAKANLIĞI YALANLIYOR

Yetkililerin "Türkiye, tarımda AB'de birinci, dünyada 8'inci, kendi kendine yeterlilikte en üst düzeye erişebilmiştir" şeklindeki demeçlerine tepki gösteren Karademir, Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna'dan 9.2 milyar dolar karşılığında 31 milyon ton buğday, ABD, Brezilya ve Arjantin'den 2.2 milyar dolarlık 10 milyon ton mısır, Türkmenistan, Yunanistan ve Mısır'dan 13.2 milyar dolar karşılığında 13.2 milyon ton pamuk,  24.5 milyar dolarlık yağlı tohum ithal edildiği bilgisini verdi.

İŞSİZLİK VE YOKSULLUK GETİRDİ

2002'de 153 bin ton olan tütün üretiminin 2014'de 70 bin tona gerilediğini aktaran Karademir,  bu alandaki politikalar sonucunda tütün eken aile sayısının 130 bin azaldığını, Tokat, Malatya, Bitlis, Adana ve İstanbul fabrikalarının kapatılarak buralarda çalışan emekçilerin kaderlerine terk edildiğini söyledi. Şeker pancarı üretimine kota ile darbe vurulduğunu ifade eden Karademir, 2002'de 3.7 milyon dekar olan şekerpancarı ekim alanının 2014'te 2.9 milyon dekara gerilediğini dile getirdi. (Adana/EVRENSEL)

GIDAYA ULAŞAMADIĞI İÇİN HER GÜN 25 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Dünyadaki gıda üretiminin gıda ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olmasına rağmen 800 milyon insanın aç olduğuna dikkat geçen  Gıda Mühendisleri Orası Şube Başkanı Şeyhmus Alparslan, dünyada her gün açlık ve yetersiz beslenme sebebiyle 25 bin kişinin, her 4 saniyede 1 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Her yıl 6 milyon çocuğun yeterli gıdaya erişemediği için  5 yaşına ulaşamadan öldüğünü söyleyen Alparslan, geri bırakılmış ülkelerde yeteriz beslenme ve açlıkla ilgili hastalıkların tüm ölümlerin yüzde 60'ını oluşturduğunu söyledi. Dünyadaki nüfusun önemli kısmı yaşamlarını sürdürmek için tarımsal faaliyete ve doğal kaynaklara ihtiyaç duyduğunu ifade eden Alparslan, "İklim değişiklikleri en çok yoksulları vuruyor. Küçük çiftçi desteklenmeli verimliliğin artırılması için çalışmalar yapılmalı, tarım kooperatifleri desteklenmeli" dedi.

Evrensel
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.