Avustralya'daki araştırmacılar, önümüzdeki üç yıl içinde ısıya toleranslı buğday genetiğinin geliştirilmesine odaklanacak. Bu çerçevede, araştırmacılar bir buğday mahsulünün yüksek sıcaklık koşullarında hayatta kalmasını, büyümesini ve verim üretmesini sağlayan unsurları araştıracaklar.
Grains Research & Development Corporation (GRDC), Avustralya Ulusal Üniversitesi (ANU) ve endüstri ortaklarıyla işbirliği yaparak iklim değişikliğine dayanıklı mahsullerin geliştirilmesini hızlandırmak amacıyla üç yıllık bir araştırma projesine 1,9 milyon AUS doları yatırım yapacak.
ANU'daki Tarımsal Gıda İnovasyon Enstitüsü (AFII) Direktörü Profesör Owen Atkin'e göre, artan küresel sıcaklıkların hem Avustralya hem de diğer ülkelerdeki kritik gıda üretim bölgelerinde mahsul verimi üzerinde şimdiden etkili olduğunu vurguladı.
Profesör Atkin, "Son yıllarda küresel ısınmanın neden olduğu sıcak hava dalgalarındaki artış, buğday üretimini etkiliyor. Küresel ortalama sıcaklıktaki her bir derecelik artışın buğday veriminde yüzde 6 ila 10 arasında bir düşüşe neden olabileceği tahmin ediliyor. Bu durum, artan küresel nüfusa paralel olarak Avustralya'nın mahsul verimliliğini artırma ihtiyacını daha da acil hale getiriyor" dedi.
Isı toleransındaki çeşitlilik konusunda GRDC genetik teknolojileri yöneticisi Prameela Vanambathina, ıslahçıların ısıya daha dayanıklı buğday tohumları üretme konusunda başarılı olduklarını, ancak yaprak karbon değişimi konusunda hala cevaplanmamış sorular bulunduğunu belirtti.
Vanambathina, "Yüksek sıcaklıkların buğdayın gelişimini hızlandırdığını, çiçek gelişimini engellediğini ve fotosentezin verimliliğini azaltarak bitkinin büyümesini yavaşlattığını ve verimi düşürdüğünü biliyoruz. Ancak Avustralya germplazmının ısı toleransındaki çeşitlilikten hangi süreçlerin sorumlu olduğunu henüz anlamış değiliz. Bu da ıslahçıların modern ürünlere ısı toleransı kazandırma ve geliştirme becerilerini sınırlıyor" şeklinde konuştu.
Avustralya tahıl sektörünün daha sürdürülebilir, üretken ve karlı olmasına yardımcı olacak bu yatırım, ANU liderliğindeki ekip tarafından, Sydney Üniversitesi, New England Üniversitesi, Batı Avustralya Üniversitesi, InterGrain ve denizaşırı ortaklarla birlikte yürütülen araştırma sayesinde, buğday mahsullerinde ısı toleransının genetik temelini anlamayı hedefliyor. Bu sayede, üreticilerin ısıya daha dayanıklı çeşitlere erişimi artacak. Daha önce yapılan araştırmalar, birçok Avustralya buğday çeşidinin ısıya toleranslı olduğunu göstermiş olsa da, tarla bazlı fenotipleme ve genomik seleksiyon kullanılarak geliştirilen yeni materyallerin, Avustralya buğdayının ısı toleransını önemli ölçüde artırabileceğini gösteriyor.
futurefarming.com