Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyada yaklaşık 805 milyon insan aç ve yetersiz beslenirken, 1 trilyon dolar değerinde gıdanın israf edilmesinin kabul edilebilir olmadığını belirtti.
Bayraktar, "Dünya Gıda Günü" dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, dünyada yaşanan yetersiz beslenmeye ve açlığa duyarlılığı artırmak, gıda güvenliğine dikkati çekmek amacıyla bu kapsamda eş zamanlı etkinlikler yapıldığını ifade etti.Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) bu yılki Dünya Gıda Günü için "Aile Çiftçiliği: Dünyayı Besle, Yeryüzünü Önemse" sloganını ana tema olarak benimsediğini anımsatan Bayraktar, şunları kaydetti: "Aile çiftçiliğimiz, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği, istikrarın devamı açısından hayati konumdadır. Büyük işletmelerden çok daha fazla desteği hak etmektedir. Sadece dünya piyasalarına dönük ve tek ürüne dayalı üretim yapan büyük uluslararası firmalar tarım için büyük risktir. Aile çiftçiliğimizi geliştirirsek, tarım topraklarının parçalanmasını önlersek, tarımda toplulaştırma yaparsak, verimliliği yakalarız, gelecekte de gıda güvencemiz riske girmez.
"Bayraktar, tarım alanlarının giderek daraldığını ve küresel ısınmanın önemli bir tehdit olmaya başladığını vurgulayarak, yeterli ve güvenli gıdaya erişimin tüm ülkelerin öncelikleri arasında olması gerektiğini dile getirdi.- "Dünyada yaklaşık 805 milyon insan aç ve yetersiz besleniyor"Dünyada yaklaşık 805 milyon insanın aç ve yetersiz beslendiğine ve 5 yaşın altındaki her 4 çocuktan birinin yetersiz beslenmeye bağlı gelişim bozuklukları gösterdiğine dikkati çeken Bayraktar, "Dünya genelinde değeri 1 trilyon dolar olan 1,3 milyar ton gıda israfa gitmektedir. Kullanılan suyun dörtte biri hiç tüketilmeyen bu gıdaların üretiminde kullanılmaktadır. Bu kadar aç varken, yapılan israfın kabul edilebilir durumu yoktur" diye konuştu.- "Gıda fiyatlarını düşürmek için ithalat yapılmamalı"Bayraktar, toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Meyve fiyatlarındaki artış nedeninin sorulması üzerine Bayraktar, bu yılın doğal afetler açısından sıkıntılı geçtiğini, üreticilerin olağan dışı iklim koşulları nedeniyle büyük kayıplar yaşadığını söyledi. Bayraktar, fiyatlarda daha fazla artış beklemediklerini, gıda fiyatlarını düşürmek için ithalat yapılmasını da doğru bulmadıklarını ifade etti.Bir gazetecinin, imara açılan tarım topraklarının büyüklüğünü sorması üzerine Bayraktar, "Ülkeyi gezdiğimizde bunu açık ve net olarak görebiliriz. Kamu yararı diyerek bazı verimli tarım arazilerini imara açıyoruz. Bu topraklar bize üretim yapalım diye bahşedilmiş. İnsanlar başka ülkelerde toprak kiralarken, biz verimli topraklarımızı nasıl imara açarız? Bu anlaşılır değil" ifadelerini kullandı.
Haberler.com