SÜT UCUZLAYIP ET FİYATI ARTINCA İNEKLERE MEZBAHA GÖRÜNDÜ

Et fiyatlarının artması bir sorunu daha ortaya çıkardı. Süt fiyatının 1 liraya kadar düşmesi nedeniyle hayvan sahipleri, süt için yetiştirdiği ineklerini kesime göndermeye başladı. Sektör temsilcileri bunun kısa vadeli bir çözüm olduğunu belirterek Bakanlığın tedbir almasını istedi.

Yem fiyatlarındaki artış ve et fiyatlarının yüksekliği yeni bir sorunu daha ortaya çıkardı. Süt fiyatlarının üreticide 1.2-1.3 TL'den 1 liraya kadar düşmesinin ardından et para ettiği için inekler kesilmeye başlandı. Uzmanlar büyük bölümünü geçen yılın son döneminde olmak üzere 2015'te 500 bin civarında süt ineğinin kesildiğini hesaplıyor. Süt ineğinin kesilmesinin ardından besicinin kısa vadede para kazanacağını ancak bu durumun gelecekte zor duruma düşmesine neden olacağına dikkat çeken sektör temsilcileri "Süt fiyatlarının ucuzlamasıyla birlikte et de para ettiği için inekler mezbahanelere götürülüyor. Kısa vadede bu gelişme et fiyatlarının artmasını önlese de orta ve uzun vadede hem et fiyatlarını hem de süt fiyatlarını olumsuz yönde etkiler" dedi. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, geçen yıl hayvan sayısı artmadan et üretiminin 150 bin ton civarında artış gösterdiğini belirterek bunun 500 bine yakın süt ineği anlamına geldiğini söyledi. Besicilerin dişi hayvanlarını kesime götürdüğünü ifade eden Yalçındağ "Süt para etmiyor. Ortalama bir inekten 240-250 kilogram karkas et alsa besici daha fazla para kazanıyor. Buna yönelik acil tedbir alınması gerekiyor" dedi. Edinilen bilgilere göre Yalçındağ, konuya ilişkin uyarısını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda yapılan son toplantıda da ilgili bürokratlara aktardı.

2007, 2008 ve 2009 yıllarında 1 milyona yakın süt ineğinin düşük süt fiyatı ve pahalı yem sebebiyle kesimhaneye gittiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, acil tedbir alınmazsa aynı durumun katlanarak artacağını dile getiriyor. Dövizdeki artış sebebiyle yem fiyatlarının da önemli miktarda yükseldiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, büyük işletmelerin kesime henüz başlamadığını aile çiftliklerinde ise kesimlerin başladığını dile getirerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın konuyla ilgili gerekli tedbirleri bir an önce alması gerektiğinin altını çiziyor.

2014'TE 15 MİLYONA YAKLAŞMIŞTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Mayıs 2014'te büyükbaş hayvan sayısı 14.9 milyon iken aynı rakam Aralık 2015'te 14.1 milyon adede geriledi. 2016 yılında daha da düşeceği belirtiliyor. Aynı dönemde toplam küçükbaş hayvan sayısı ise 42 milyon 372 bin baş oldu.

2015 ÜRETİMİ 1 MİLYON 149 BİN TON OLDU

Türkiye'de kırmızı et üretimi son 5 yılda yüzde 48 artışla 1 milyon 149 bin 262 tona çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de 2011 yılında 776 bin 915 ton olan kırmızı et üretimi geçen yıl sonunda yüzde 48 artışla 1 milyon 149 bin 262 tona yükseldi. Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, et üretiminde geçen yıl bir önceki yıla göre artış görüldüğünü, bunun da yaklaşık 110 bin tona tekabül ettiğini belirtti.

Star
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.