`SURİYELİLER ELLERİNDEKİ TOHUMLARI EKMEK YERİNE YEMEK ZORUNDA KALIYOR`

Suriye'de beş yıldan beri devam eden çatışmalar, ülkede halka yetecek kadar tahıl üretilmesine engel oluyor. Ayrıca çiftçilerin ürünlerini pazar ve marketlere ulaştıramaması nedeniyle insanlar üretilen bu gıdalara ulaşamıyor.

Suriye'deki tahıl kıtlığı giderek artıyor. Nitekim BM'nin gıda ve tarım örgütü FAO'ya göre, ekmek yapımında kullanılan tahıl ve arpayla ekili tarlaların yüzölçümü bu yıl belirgin bir biçimde azaldı.

Savaş yüzünden sulama kanalları ve tahıl depoları gibi tarım altyapılarının zarar gördüğü belirtilen FAO verilerine göre, devletin tohum depolarının zarar görmesi nedeniyle, bu sezon çiftçilere, 450.000 ton tohumun yalnızca onda biri dağıtılabildi.

Küresel ısınmaya karşı gıda güvenliğinin sağlanmasını amaç edinen ABD merkezli Deneysel Çiftlik Ağı (The Experimental Farm Network) direktörlerinden Nate Kleinman, Sputnik'e yaptığı açıklamada, "Savaş, hem pazarlara hem çiftçilik gereçlerine hem de tohuma ulaşmayı zorlaştırıyor. Zira Suriye'de insanlar tohumları toprağa ekmek yerine yemek zorunda kalıyor" diyor.

Ancak Kleinman'a göre, gıda sorunun tek nedeni savaş değil. Nitekim Kleinman, bu ülkede savaştan önce de kuraklık yüzünden çiftçilerin ürünleriyle ilgili sorunlar yaşadığını belirtiyor.

Öte yandan Kleinman, bunun 'geri çevrilemez' bir problem olmadığını belirtip, savaşın sona ermesi ardından Suriye'ye gereksinim duyduğu tohum ve bitkilerin gönderilebileceğini söylüyor: "Tüm bunları değiştirmek mümkün. Tohumları postayla bile gönderebiliriz. Bu tohumları her iyi çiftçi ekip ürün alabilir."

Sputniknews
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.