Siirt Üniversitesinde (SİÜ) yetiştirilen ve yüksek besin değerine sahip olan bıldırcın eti ve yumurtasına, Siirtliler büyük ilgi gösteriyor.
SİÜ Veteriner Fakültesi Bıldırcın Ünitesi'nde, 4 ay önce yetiştirilmeye başlanan bıldırcınlardan elde edilen et ve yumurtalar, yörede yaşayanların sofralarında yerini almaya başladı.
SİÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Şındak yaptığı açıklamada, üretim çalışmasına 150 yetişkin bıldırcınla başladıklarını, şu anda 800 bıldırcına ulaştıklarını söyledi.
Bölgede alternatif iş alanı oluşturmak ve yörede yaşayanların damak zevkine katkı sunmak amacıyla bıldırcın üretimine başladıklarını aktaran Şındak, üretimin her aşamasında hijyenik kurallara dikkat ettiklerini belirtti.
Bıldırcın yetiştiriciliğini kar amacıyla yapmadıklarını ifade eden Şındak, "4 ay önce 150 bıldırcınla başlayan bu süreç 500 civcivle devam etti ve bu sürekli artış gösterdi. Şu anda üniversitemizin yemekhanesine ve dışarıya satmak suretiyle üretimimize devam ediyoruz. Vatandaşlar da bıldırcın eti ve yumurtasına yoğun ilgi gösteriyor" dedi.
Şındak, kentteki restoranlardan aldıkları yoğun siparişleri karşılamakta güçlük çektiklerini, yıl sonuna kadar bu siparişleri karşılayacak kapasiteye ulaşacaklarını bildirdi.
Ünitede kuluçkaya yatmak üzere 800 bıldırcın yumurtasının mevcut olduğunu aktaran Şındak, yıl sonuna kadar 10 bin yetişkin bıldırcın sayısına ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.
Tavuk yumurtasından daha yararlı
Şındak, bıldırcın eti ve yumurtalarının, önemli bir lezzete, besin değerine sahip olduğunu, böylece yörenin damak zevkine katkı sunmaya başladığını anlattı.
Bıldırcın yumurtasının vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olduğunu aktaran Şındak, şöyle konuştu:
"Çünkü, normal bir yumurtada bulunan vitamin ve mineral içeriği, küçücük yumurtaya sıkıştırılmış gibidir. Dolayısıyla besleyici değeri tavuk yumurtasına göre 5-6 kat daha fazla olabiliyor. Tavuk yumurtasındaki fosforun 5 katı, B1 vitaminin 6 katı, B2 vitaminin 15 katı bulunan bıldırcın yumurtası, mineral, vitamin, karbonhidrat ve protein açısından da zengindir."
Besin değeri yüksek ve ekonomik olan bıldırcın yumurtasını hem çocuklara hem de büyüklere öneren Şındak, her yaştaki bireyler için kanser hastalığını baskılayıcı ve önleyici, yaşlılığı giderici ve aktivasyonu artırıcı gibi etkilerinin bulunduğunu kaydetti.
Şındak, bıldırcın yumurtasının, bir yaşından küçük çocuklarda tüketiminde dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Haberler.com