ŞEKERLEMECİLERİN İHRACATTA YENİ HEDEFİ AMERİKA KITASI

Rusya'da yaşanan ekonomik kriz ve çevre ülkelerdeki sorunlar nedeniyle ihracat pazarları daralan Türk şekerleme sektörü rotayı Amerika kıtasına çevirdi

Bu yıl 45’inci kez düzenlenen ISM 2015 - Uluslararası Bisküvi ve Şekerleme Fuarı, 65 ülkeden bin 513 katılımcıyla Almanya’nın Köln kentinde kapılarını açtı. 1999 yılında ilk defa 10 firma ile fuara katılan Türkiye, İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği öncülüğünde bu yıl 81 firma ile çıkarma yaptı. Fuarı değerlendiren İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, “15 yıl önce 150 metrekare alanda Türk ürünleri sergileniyordu. Bu yıl ise bin 200 metrekare alanda ürünlerimiz sergilenecek” dedi. Mete, fuara ilginin artmasının nedenini ise, KOBİ’lerin ihracata giden yolun fuardan geçtiğini kavramaları olduğunu belirtti.

İhracat pazarları daralıyor

Rusya’da yaşanan ekonomik kriz ve bölge ülkelerde yaşanan sorunların ihracatı olumsuz etkilediğini anlatan Mete, “2015’in ilk ayında ihracatımızda ciddi bir düşüş var. Geçen yıl ocak ayında 173 milyon dolar olan ihracatımız, bu yıl 140 milyon dolar seviyesine geriledi. Bu sadece bizim birliğimizin rakamları. Ülke g enelindeki rakamların da iyi olmadığı görülüyor. Bu düşüş ve çevre ülkelerdeki belirsizlikler bizi başka pazarlara yöneltti” diye konuştu.

Mete, sözlerine şöyle devam etti: “Rusya’daki kayıpta önemli etken devalüasyon olması. Bazı sektörler battı maalesef orada. Rusya’daki sıkıntı petrol fiyatları yükselmedikçe devam edecek. Rusya acil ihtiyacı olan süt, et, balık gibi ürünleri Türkiye’den tedarik ediyor ama pazarlama, rekabet ciddi sıkıntı."

İhracat pazarlarını çeşitlendirmek için yeni eylem planları olduğunu aktaran Mete, “İhracat pazarlarındaki karışıklıklara rağmen pazar çeşitlendirme metoduyla ivme kaybetmeden yolumuza devam ediyoruz. Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiile ihracatı artırmak için Latin Amerika, Asya Pasifik ve Uzakdoğu ülkelerini ziyaret edeceğiz. Gelecek ay ilk olarak Panama’da bu çalışmalara başlıyoruz. Peru, Arjantin, Şili gibi yeni pazarlara odaklandık. Bu ülkelerde Türk ürünlerine yüksek bir talep var. Şirketlerimizi farklı pazarlara yönlendirmeye çalışıyoruz” dedi.

Gümrükte sıkıntılar sürüyor

Şu an şeker tedarikinde sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Mete, “Ton başına 81 dolar fazla para ödüyoruz. Bu şartlarla yurtdışında nasıl rekabet edelim? Bunu bakanlara da söyledim ama geri dönüş alamadık. DİR’de halen sıkıntılar devam ediyor ayrıca. 20-25 gün mallar kimyahanelerde bekletiliyor. Çok ciddi masraf, zaman ve iş kaybı yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

‘Ticaret müşavirleri ile ortak çalışıyoruz’

Geçtiğimiz yıl, 2.7 milyar dolar ihracatla kapattıklarını söyleyen Şekerleme Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, “Yaklaşık 200 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yol haritası çiziyoruz kendimize. Fuarlarda kendimizi anlatmaya çalışıyoruz. Artık ‘delightland’ konseptiyle fuarlara katılıyoruz. Bu konseptte ‘Turkish delight’ ve ‘Turkish coff ee’ tanıtımlarını yaklaşık 40 ülkede yapacağız. Baklavamızı, lokumumuzu, şekerlememizi de yeni dergimizle anlatıyoruz. Ülkelerin özel günlerine özel konsept ürünler hazırlıyoruz. Bunları da ticaret müşavirlerimiz aracılığıyla o ülkelere gönderiyoruz. 2023 hedefi 10 milyar dolar, bu sene ihracatı yüzde 20 artırmayı bekliyoruz. Çok daha fazla koşturacağız bu yıl. Tüm sıkıntılara rağmen ümidim var. Hedefe ulaşmak için üyelerimizle canla başla çalışacağız. Bizim sektör dünya kalitesinde üretim yapıyor. Ar-Ge ve inovasyonu özümsemiş bir sektörüz” dedi

Dünya
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.