Mersin'deki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Çukurova yöresinde yaygın sarı ulak çeşidi zeytinin gen kaynaklarının korunması için yürüttüğü çalışmada 7 klon adayı belirlendi.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Adana ve Mersin çevresinde yaygın sarı ulak cinsi zeytinin korunması için yürüttüğü projede önemli mesafe katetti.
Proje sorumlusu, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu İşletme ve Üretim Bölüm Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Cengiz Türkay, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde son 10 yılda zeytin fidanı üretim sahalarının hızlı artış gösterdiğini belirterek yeni dikilen bahçelerin büyük çoğunluğunun Gemlik çeşidiyle kurulduğuna dikkati çekti.
Bu durumun ülke genelindeki zeytin gen kaynaklarının oransal azalması sonucunu doğuracağını vurgulayan Türkay, şöyle devam etti:
"Biz de gen kaynaklarımızın korunması için 2005 yılında 'Sarı Ulak Zeytin Çeşidinde Klon Seleksiyonu' adlı bir ıslah çalışması başlattık. Bu çalışmalar kapsamında Mersin ve Adana illerindeki zeytin bahçeleri taranarak verim ve kalite yönünden ümitvar bitkiler belirlenip 4 yıl boyunca gözlemlendi. Daha sonra hastalık ve zararlılara karşı laboratuvar ortamında da çalışmalar sürdürüldü."
Uzun yıllar süren çalışmaların ardından sarı ulak cinsi 7 klon adayı belirlenerek genetik kaynak ve adaptasyon parseli kurulduğunu aktaran Türkay "Zeytin ıslah çalışmaları uzun yıllar almaktadır. Muhtemelen 2019 yılında zeytin ıslah projemiz sonuçlanacak ve yeni tescil edilebilecek çeşit, ülkemiz ve bölgemiz tarımının hizmetine sunulacak" dedi.
Türkay, çalışmalar sonucunda sarı ulak cinsinin özelliklerinin daha net ortaya çıkartılacağını ve ülke genelinde de alternatif olabileceğini sözlerine ekledi.
Haberler