Türkiye'de modern meyveciliğin gelişmeye başladığı 1990'lı yıllardan bu yana fidan üretimi ile çalışmalarını sürdüren Parlar Fidancılık'ın sahibi İzzet Parlar ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.
25 yıldan bu yana faaliyet gösteren firmalarının, klasik meyve fidanı üreticiliğinden, modern ve bodur meyve bahçe tesisine yönelik çalışmalara hız verdiğini belirten İzzet Parlar, bu yönde ilk etapta bodur anaçlar üzerine ağırlık verdiklerini söylüyor.
İzzet Bey, Parlar Fidancılık hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
Firmamız 1990 yılından bu yana İzmir ili Ödemiş ilçesi Ovakent kasabasında meyve fidanı üretimi yapmaktadır. Parlar Fidancılık olarak amacımız dünya da gelişen ve yenilenen modern meyvecilik tekniklerini takip ederek çiftçilerimizle paylaşmaktır. Parlar Fidancılık, 1999 yılından bu yana gerek doku kültürü laboratuvarlarından elde ettiği, gerekse kendi tesislerinde üretimini gerçekleştirdiği klon anaçlar ile bodur meyveciliğin öncü firmalarından biri haline gelmiştir. Firmamız, Avrupa'nın ve dünyanın sayılı ıslahçı firmalarının Türkiye üretim haklarını alarak ülkemizin modern meyveciliğine katkı sağlamak için çalışmaktadır. Tarıma dayalı hizmet sektöründe, çiftçisine mavi sertifikalı ve standart sertifikalı olarak piyasaya yeni çıkmış gelecek vaat eden meyve çeşitleri temin etmektedir.
Üretmiş olduğumuz fidan çeşitlerimiz; Elma, Armut, Ayva, Kiraz, Erik, Kayısı, Şeftali, Nektarin, Ceviz'dir.
Dünyada ki yenilikleri sürekli takip ediyoruz
" Bu yenilikleri takip etmemiz neticesinde, doku kültüründe üretilmiş en yeni ve modern anaçları fidan üretim parsellerimize dahil ettik. Anaçların bünyeye dahil olmasıyla beraber, bu anaçlar üzerine aşılanacak yeni ve özel çeşitler konusunda araştırmalarımız başladı. İlk etapta üreticilerimizin de istekleri doğrultusunda ulaşabildiğimiz her yeni çeşidi üretim hatlarımıza aldık. Bu arada ülkemizdeki faaliyetlerimizin yanında Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, Bosna Hersek, Fas, Beyrut olmak üzere 6 ülkeye ürünlerimizi ihraç ederek, ülke ekonomisine katkılarımızı artırdık. Bu sayede farklı ülke şartlarında da deneyimlerimizi katlayarak çoğalttık. Yenilikleri gözlem, deneme ve izleme aşamalarını takip ederek bünyemize katmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda dünya standartlarında tüplü (topraksız - torf ve cocopeat), çıplak köklü (çekme) fidan üretimlerimizi açık ve sera şartlarında sürdürmeye devam etmekteyiz"
İzzet Bey'e başarının sırrını sorduğumuzda ise;
Yeni Çeşitlerimiz 'Sadece Bizde'
Başarılarının anahtarının, 'Deneyimlerle elde ettikleri bilgileri, yeniliklerle desteklemek' olduğuna vurgu yapan İzzet Parlar, "Bu ilkeyi kendimize rehber edindikten sonra, üreticilerimizi daha yeni ve kaliteli çeşitlerle buluşturma amacıyla, Güney İspanya Murcia bölgesinde kurulu bulunan, dünyanın önde gelen yeni kayısı, şeftali, nektarin çeşidi üreticilerinden ıslahçı firma PSB Produccion Vegetal SL ile yollarımızı birleştirdik" dedi. Parlar, Türkiye'de üreticiler tarafından birçok çeşidi bilinen ıslahçı PSB ile yeni ve özel çeşitlere doğru yelken açtıklarını belirterek, bu işbirliği ile ilgili şunları anlattı : "PSB ProduccionVegetal SL, ülkemizde ıslahçı hakları yasasının yürürlüğe girmesinden sonra ilk çeşit tescilleme çalışmalarını başlatan firmadır. Yukarıda saydığımız çeşitlerin dışında henüz Türkiye de üretimi yapılmamış ya da dar alanlarda uyumluluk çalışmaları devam eden pek çok çeşidini tescillemiştir. Sahil bandı için önemli yeni kayısı, nektarin, şeftali çeşitleri ile ilgili çalışmalar hızla sürdürülmektedir"
Kalitemizi Bizimle Çalışan Üreticilerimize Sorun
Hedeflerimiz, üreticilere en iyiyi, en kaliteli ve hızlı şekilde ulaştırmak
"Görüldüğü gibi birçok çeşidiyle ülkemizde modern meyveciliği yeni bir çizgiye getiren, çok daha özel ve ülkemiz şartlarına uyumlu, düşük soğuklama ihtiyacı olan kaliteli çeşitlerle yolumuza devam ediyoruz. Fidan üretimi çalışmalarına devam ettiğimiz yeni ve özel çeşitlerle üreticilerimizin hizmetindeyiz. Parlar Fidancılığı modern anaçları ve özel çeşitleriyle tanımak istiyorsanız, çevrenizde bizi bilen ve tanıyan, bizimle daha önce çalışmış birçok üretici bulacaksınız, önce onlara sorun. Kalitemizi, üreticilerimiz size anlatacaktır.''
Tuğba Gülsever
Tarımın Nabzı