ORTA VE DOĞU KARADENİZ'DE BİTKİSEL TEHLİKE: HAMBOSTAN

Orta ve Doğu Karadeniz'de tarım bitkilerinin, endemik ve yerli türlerin zarar görmesine neden olan ve Gürcistan'dan Türkiye'ye girdiği sanılan, Halk dilinde 'İt dolanbacı' adı verilen Hambostan bitkisi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından mücadele eylem planına dahil edildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Hambostan'ın zararlarına değindi. Bulut 'Hambostan'ın zararları; özellikle istilacı bir tür olması sebebiyle büyük önem arz ediyordu. Karadeniz bölgesinde 0'dan 1200 metre yüksekliğe kadar yüksele bilen bir tür ve Doğu Karadeniz'den Orta Karadeniz'e kadar uzanan bir türden bahsediyoruz' ifadelerini kullandı.

Hambostan'ın anavatanının Kuzey Amerika olduğunu dile getiren Bulut 'Hambostan'ın anavatanı Kuzey Amerika. Kuzey Amerika'dan Çin'e oradan da muhtemelen Gürcistan'a geldiği düşünülüyor. Özellikle peyzaş ve doğanın restorasyonu anlamında çok güzel kullanılabilecek bir tür, belkide ülkeler arasında bu özelliği yüzünden getirilmiş ama arazide yapmış olduğumuz çalışma ve hazırlatmış olduğumuz projede gördük ki optimum yetişme şartlarını bulduğu anda yayılıyor. Karadeniz'de bu bitki için optimum yetişme şartlarını sağlıyor' şeklinde konuştu.

'Vatandaş bu bitkinin meyve vereceğini sanıyor'

'Bitki özellikle açık alanlarda, orman içi açıklıklarda, yol kenarlarında, arazilerde kolayca gelişebiliyor' diyen Bulut açıklamasına şu şekilde devam etti:

'Bitkinin 15 metreye kadar boy alabilmesi, orman ağaçlarının belli bir boylarına kadar çıkabilmesi nedeniyle bitkilerin ışığını keserek de onlara zarar verebiliyor. Aynı zamanda bir kökten bitkinin 15 metre yükselebildiğini ve 4000 adet tohum bırakabildiğini düşününce bölgemizde çay üretiliyor, kivi üretiliyor. Bazen insanlarımız bunu gerçekten salatalık zannedip meyve vermesini beklediğini de görüyoruz. İnsanlarımız bakıyor çok güzel bir bitki. 'Ha meyve verecek' diye bekliyorlar fakat o öte yandan istila etmeye devam ediyor.

Bizim bölgemizde yetiştirilen kurbanlıkların nakilleri sırasında bile sırtındaki yünlerle taşınabiliyor. İlk bölgeye girişi 1990'lı yıllar diye tespit ediyoruz. Bölgemizde hazırlamış olduğumuz Hambostan Tür Eylem Planı projemiz ile Uzungöl'e kadar çıkabildiğini ve bizim çaylıklarımızı, orman içi boşluklarımızı yol kenarlarımızı istila ettiğini görebiliyoruz.'

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.