ÖNEMLİ PATATES HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE

Önemli Patates Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele Yöntemleri

PATATES SİĞİL HASTALIĞI (Synchytrium endobioticum)

BELİRTİLERİ:

Hastalık patatesin genellikle toprakaltı kısımlarında görülür. Bitkinin gövde, stolon ve yumrularında siğil şeklinde oluşumlarla kendini gösterir. Toprakaltı belirtileri yumru, stolon, gövdenin toprakla birleştiği yerlerde meydana gelen karnabaharı andıran, bezelye büyüklüğünden yumruk büyüklüğüne kadar değişen büyüklüklerde pürüzlü siğiller şeklindedir. Bu hastalığın yayılması bulaşık yumru ve toprak hareketleriyle olur ve her türlü toprak yapısında ortaya çıkabilir.

Hastalığın yayılması en çok şu yollarla olur:

Bulaşık topraklardan gelen patates yumruları,

Bulaşık alanlarda yetiştirilen diğer bitkiler,

Bulaşık alanlarda kullanılan makine ve aletler.

Bulaşık alanlarda kullanılan ayakkabıların tabanı,

Bulaşık toprak yüzeyinden esen rüzgarla olmak üzere kısaca toprak taşıyabilecek her şeyle çok rahat yayılabilir.

MÜCADELESİ:

Toprakta veya bitkide yapılabilecek herhangi bir kimyasal mücadele yöntemi yoktur

KÜLTÜREL ÖNLEMLER:

Bir tarlada tek bir bitkide hastalık belirtisinin görülmesi halinde tarla bulaşık olarak kabul edilir.

Bulaşık olduğu belirlenen tarlada bitkisel üretim yasaklanmalıdır.

Bulaşık tarladan elde edilen yumrular kesinlikle tohumluk, sofralık ve hayvan yemi olarak kullanılmamalı, olduğu yerde yakılarak veya derin çukurlara gömülerek üstü sönmemiş kireçle örtülüp imha edilmelidir.

Tarlada kalan yeşil aksam ve yumru artıkları da yakılarak imha edilmeli, tarla kenarındaki Solanum türlerine ait yabancı otlar temizlenmelidir.

Üreticilerin, tarla işleme, çapalama ve hasat sırasında kullandıkları her türlü araç gerece,hayvanların ayaklarına ve hasat edilen ürün üzerine yapışan bulaşık toprağı tarla dışına çıkararak temiz alanların bulaşmasına neden olacak hareketlerden kaçınmaları ve ayrıca bunu önleyici tedbirlerinde alınması gerekir.

Bulaşık tarlanın etrafını saran alanlarında koruma altına alınması ve bu alanlarda patates yetiştiriciliği yapılacaksa bu hastalığa dayanıklı çeşitlerin yetiştirilmesi sağlanmalıdır.

Hastalık etmeninin dayanıklı sporları hayvan bağırsaklarında da canlılığını sürdürebilmektedir. Bu nedenle hastalığın yayılabileceği göz önüne alınarak hastalıklı yumruların hayvan yemi olarak kullanılması önlenmelidir.

Kaliteli ve verimli ürün elde etmek için;

Patates tarımı yapılması düşünülen alanlarda toprağın hastalıkla bulaşık olup olmadığının tespiti için mutlaka toprak tahlili yaptırılmalıdır.

Kimyasal mücadelesi olmadığından karantina tedbirlerine titizlikle uyulmalıdır.

Hastalıktan ari temiz sertifikalı tohumluk kullanılmalıdır.

Anlatılan belirtilere benzer belirtiler görüldüğünde teşhis için mutlaka İl veya İlçe Müdürlüklerine başvurulmalıdır.

 

PATATES MİLDİYÖSÜ (Phytophtora infestans)

Patates Mildiyö hastalığında bulaşma 19-22 o C sıcaklık ve % 80 üzeri nemde gerçekleşir. Hastalık yapraklar üzerinde küçük, soluk, yeşil veya sarımsı lekeler halinde kendini hemen belli eder. Hastalığın ilerlemesi ile bu lekeler kahverengine dönüşerek orta kısımlar ölür. Yaprak alt yüzünde kül renginde bir örtü oluşur. Uygun koşullarda hastalık bitkiyi tamamen sarar ve öldürür, ayrıca etrafa kendine has bir koku salgılar. Yumrudaki belirtiler ise hafif çökük mor ile siyah arası sert lekeler şeklindedir.

MÜCADELESİ:

Bu hastalıktan korunmak için hastalıklı bitki artıklarını tarladan uzaklaştırmak-çapa yapmak-yabancı otları yok etmek-çiğ tutmayan güney yerlere dikim yapmanın yanında ilaçlı mücadele yapmanız şarttır. İlaçlamaya ilk mildiyö belirtilerinin görülmesiyle aşağıda etkili madde adı ve dozu yazılı ilaçlardan biriyle başlayınız.

 

PATATES BÖCEĞİ (Leptinotersa Decemlinecta)

Patates ve patlıcanlarda zararlı olan PATATES BÖCEĞİ'nin ergini sarı siyah renkli sırtı bombelidir. Sertleşmiş olan kanatlarının uzunlamasına birbirine paralel 10 adet siyah renkli çizgi bulunan bu zararlı halk arasında PİJAMALI BÖCEK olarak bilinmektedir. Larvaları (tırtılları) kambur duruşuyla portakal sarısı rengindedir.

Bu zararlı ilkbaharda havaların ısınması ile birlikte topraktan çıkarak patates bitkisinin yapraklarını yemek suretiyle beslenmeye başlarlar. Daha sonra patlıcanlarda zararlı olurlar. Bunun için patates hasadı yaparken tarlada artık yumru bırakmamak gerekir. Küçük bahçelerde larva (tırtıl) ve erginleri toplayarak yok etmek, yumurta gruplarını ezmek çok etkili olmaktadır.

 

 

Arama Sonuçları Site Bağlantıları ile Web Sonucu Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.