MISIR, ÜRETİCİSİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Pamuktan buğdaya, sebzeden meyveye kadar birçok ürünün ekildiği, sezonda birden fazla ürünün hasadının yapıldığı Amik Ovası'nda bu yıl mısırda verimin yüksek olması üreticiyi mutlu etti.

Doğu Akdeniz'de Çukurova'dan sonra en önemli üretim merkezlerinden olan Amik Ovası'nda geçen yıl yaşanan kuraklık üreticileri olumsuz etkiledi. Sıkıntılı dönemin ardından bu yıl görülen bol yağış Amik Ovası'nda tarım yapan çiftçiler için büyük umut oldu.

Bereketli topraklara düşen yağmurla çeşitli ürünlerde bu sezon daha fazla verim alan üreticiler, bu sezon mısır veriminde yüzde 20 artış sağladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, ovanın 120 bin hektar ekilebilir alana sahip olduğunu, pamuk, buğday ve mısır olmak üzere tarla bitkileri üretiminde ön sırada yer aldığını söyledi.

Son beş yılda mısır ekim alanının yüzde 100 arttığını ifade eden Tüfekçi, "Mevsim şartlarının iyi geçmesi nedeniyle yüzde 20 civarında bir verim artışı oldu. Bu yıl yaklaşık 210 bin dekar arazide 265 bin ton üretim bekliyoruz. Bu da mısır üretimi açısından hem bölgemiz hem de ülkemiz için son derece iyi bir üretim miktarı" dedi.

Ülkedeki mısır üretiminin tam olarak ihtiyacı karşılayamadığını vurgulayan Tüfekçi, "Çok az da olsa dışarıdan ithal yöntemiyle mısır ihtiyacımızı karşılıyoruz fakat gerek ülkemizde gerekse Hatay'da mısır üretimi yıllar itibarıyla artmakta. Bundan sonraki yıllarda da ithalata ihtiyaç kalmayacak şekilde üretimimiz hızla artmaktadır. Bu yılki rekolte artışıyla beraber ithalat miktarının daha da azalacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.